Kortkolom buitenland

Montebourg stemt zondag Hollande

Parijs. Arnaud Montebourg, die afgelopen zondag met 17,2 procent van de stemmen derde werd in de eerste ronde van de voorverkiezingen bij de Franse socialisten, zal komende zondag voor François Hollande stemmen. Dat heeft hij vanochtend bekendgemaakt in een interview met de website van Le Monde. Montebourg meent dat Hollande de beste positie heeft om volgend jaar Nicolas Sarkozy te verslaan in de presidentsverkiezingen. Hij zegt dat het niet gaat om een stemadvies, maar om zijn persoonlijke mening. De andere drie kandidaten die in de eerste ronde werden uitgeschakeld steunen allemaal Hollande, die in de eerste ronde 39 procent behaalde. Martine Aubry werd tweede met 30 procent. Hollande kondigde vanochtend ook aan dat hij niet van plan is om Dominique Strauss-Kahn op te nemen in zijn regering, mocht hij volgend jaar worden gekozen als president. (NRC)

Di Rupo wil kabinet met zes partijen

Brussel. De Belgische kabinetsformateur Elio Di Rupo wil een regering vormen bestaande uit zes partijen. De Vlaamse en Franstalige socialisten, liberalen en christen-democraten doen mee aan de formatiegesprekken, maar de groene partijen van beide zijden van de taalgrens worden uitgesloten. Dat maakte Di Rupo, een Franstalig socialist, volgens Belgische kranten gisteren bekend. Het Vlaamse Groen! en het Franstalige Ecolo praatten de afgelopen maanden wel mee over de staatshervorming, die Di Rupo deze week presenteerde. Maar de Vlaamse liberalen en christen-democraten vrezen dat een kabinet met te veel partijen onwerkbaar zal zijn. (NRC)

Directeur Greenpeace Indonesië uitgezet

Door onze correspondent

Jakarta. De Indonesische regering zegt zich volledig in te zetten tegen ontbossing en klimaatverandering. Maar Greenpeace kan ze daar niet bij gebruiken. John Sauven, hoofd van de Britse tak van de milieuorganisatie, werd na zijn aankomst in Jakarta gisteren onmiddellijk op het vliegtuig terug naar Londen gezet, omdat hij Indonesië volgens de autoriteiten „met slechte campagnes in een kwaad daglicht stelt”. Greenpeace heeft in Indonesië veel vijanden gemaakt met zijn campagnes tegen grote bedrijven die oerbos kappen om er palmolie- en houtplantages voor in de plaats te zetten.