Kortkolom binnenland

Stadionverboden voor relschoppers de Kuip

Rotterdam. Voetbalbond KNVB heeft zeventien betrokkenen bij de rellen bij stadion de Kuip, vorige maand in Rotterdam, een landelijk stadionverbod opgelegd van zes jaar. De straf gaat per direct in. De bond sluit niet uit dat er meer stadionverboden zullen volgen. Deze sancties staan los van het lopende strafrechtelijk onderzoek. In totaal heeft de politie 29 aanhoudingen verricht voor de ongeregeldheden. De meeste verdachten werden na verhoor vrijgelaten op voorwaarde dat ze drie maanden niet in of in de buurt van de Kuip komen als Feyenoord speelt. Beelden van drie verdachten die zich nog niet hebben gemeld, worden nog op billboards in Rotterdam en op internet getoond. (NRC)

Kofferbakdode was handlanger Holleeder

Amsterdam. De dode man die vorige week maandag werd aangetroffen in de kofferbak van een uitgebrande auto langs de A58 bij Spoordonk (Noord-Brabant) is de 47-jarige Senol Tuna, die door politie en justitie wordt gezien als handlanger van Willem Holleeder. De politie heeft dat vanmorgen bevestigd. De identiteit van de man is vastgesteld na een DNA-test. Gisteren heeft de recherche in verband met deze zaak drie woningen en een bedrijfspand in Amsterdam doorzocht. De straf die Willem Holleeder uitzit voor afpersing, loopt in januari af. (NRC)

Verbod op investeren in clustermunitie

Den Haag. Het kabinet komt toch met een verbod op directe investeringen in clustermunitie. Dat schreef minister De Jager (Financiën, CDA) gisteren aan de Eerste Kamer. Tot nu toe wilde het kabinet geen verbod, maar afspraken tussen alle financiële instellingen om geen geld meer te steken in clustermunitie. Een verbod zou niet nodig zijn, omdat Nederland zich heeft aangesloten bij een internationaal verdrag tegen clustermunitie. Ook zou een verbod moeilijk te handhaven zijn. De Eerste Kamer nam echter een motie aan waarin de regering werd opgeroepen te komen met een expliciet verbod. De Tweede Kamer nam eerder al een soortgelijke motie aan. (Novum)

UMC Radboud opent toxicologiepolikliniek

Nijmegen. Het UMC Sint Radboud in Nijmegen en de Arbo Unie openen deze week een polikliniek voor mensen die ziek zijn geworden door chemische stoffen waaraan ze tijdens hun werk zijn blootgesteld. De kliniek moet ervoor zorgen dat de juiste diagnose sneller wordt gesteld, meldde het ziekenhuis gisteren. Onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten wees vorig jaar uit dat elk jaar in Nederland minstens drieduizend mensen sterven door zaken waaraan ze tijdens hun werk hebben blootgestaan. Kanker is met 1.350 sterfgevallen per jaar de voornaamste doodsoorzaak, als gevolg van het werken met chemische stoffen of asbest. Ziektes als gevolg van blootstelling aan chemische stoffen worden volgens het UMC Sint Radboud nauwelijks herkend in de reguliere zorg. (Novum)

Parenclub Amsterdam dicht om prostitutie

Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft gisteren een parenclub gesloten omdat er illegale prostitutiepraktijken zouden plaatsvinden. Ook zorgde de Candy Club – midden in een woonwijk en om de hoek bij een basisschool – voor geluids- en parkeeroverlast. De zaak is voor onbepaalde tijd gesloten. Wat er precies plaatsvond in de parenclub meldde gemeente niet. De politie zou hebben vastgesteld dat er zonder vergunning betaald werd voor seks. Volgens de gemeente is er bij illegale prostitutie een groot risico op misstanden, zoals mensenhandel. (Novum)