Kort nieuws Economie

Kamer tegen nieuwe ov-autoriteit Schultz

Den Haag. De Tweede Kamer voelt er niets voor een ov-autoriteit op te tuigen die de problemen rond de ov-chipkaart moet oplossen. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) moet dat maar zelf doen. De partijen vrezen een nieuwe, bureaucratische tussenlaag, bleek gisteren in een Kamerdebat. Vanaf 3 november is de strippenkaart overal in Nederland afgeschaft en moet iedereen met een ov-chipkaart reizen. Maar de kaart kampt nog met veel kinderziektes die nauwelijks worden opgelost. De ov-chipkaart wordt nu beheerd door Trans Link Systems (TLS), waarin NS en de gemeentelijke vervoersbedrijven HTM, GVB en RET samenwerken. Op verzoek van Schultz zocht de commissie-Meijdam naar een oplossing voor de problemen met de kaart. Meijdam concludeerde eind juni dat er één ov-autoriteit met een onafhankelijk voorzitter moet komen, die bij conflicten tussen vervoerders de knoop doorhakt. Schultz steunt dat idee en heeft Meijdam zelf benoemd tot ‘kwartiermaker’, van de toezichthouder. CDA en D66 wijzen het niet af maar zijn wel kritisch, de andere partijen, inclusief coalitiepartij VVD en gedoogpartner PVV zijn tegen. (NRC)

Portugese begroting „draconisch” gekort

Madrid. De Portugese regering heeft gisteren aanvullende bezuinigingen aangekondigd om de begrotingsdoelstellingen te halen die het euroland in mei kreeg opgelegd door de Europese Unie en het IMF in ruil voor 78 miljard euro aan noodleningen. De in juni gekozen centrumrechtse premier Pedro Passos Coelho sprak gisteravond in een televisietoespraak van „draconische” maatregelen. Zo zullen ambtenaren die meer dan duizend euro netto verdienen tot 2013 geen dertiende en veertiende maand uitgekeerd krijgen. In de private sector zal de werkdag met een half uur verlengd worden en worden bepaalde feestdagen geschrapt. De extra maatregelen zijn nodig wegens verscheidene tegenvallers, waaronder een groter begrotingstekort van de eilandengroep Madeira. Volgende week zullen de maatregelen, die onderdeel uitmaken van de begroting voor 2012, behandeld worden in het Portugese parlement. (NRC)

Belang Unilever in branchegenoot Rusland

Amsterdam. Unilever neemt voor 390 miljoen euro een belang van 82 procent in Concern Kalina, een Russische leverancier van persoonlijke verzorgingsmiddelen. Dat heeft het levensmiddelenconcern vanmorgen gemeld. Concern Kalina is de grootste producent van huid-, haar- en mondverzorgingsmiddelen in Rusland Het bedrijf veracht in 2011 een omzet te halen van 303 miljoen euro in 2011. Het bedrijf zet de producten voornamelijk af in Rusland, Oekraine en Kazachstan en heeft ongeveer 1.900 medewerkers. Met de overeenkomst wordt de onderneming Concern Kalina als geheel op 604 miljoen euro gewaardeerd. Unilever hoopt de nu aangekondigde transactie eind 2011 af te ronden en wil aansluitend de overige aandelen in Concern Kalina overnemen. (Dow Jones)

Inflatie eurozone loopt op naar 3 procent

Amsterdam. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in september op jaarbasis conform verwachting gestegen, blijkt vrijdag uit een tweede raming van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. De consumentenprijzen stegen in september 3,0 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2010, gelijk aan de eerste raming van eind september. In augustus bedroeg de inflatie 2,5 procent op jaarbasis. Ten opzichte van een maand eerder stegen de consumentenprijzen in september conform de verwachting met 0,8 procent tegen een stijging met 0,2 procent in augustus op maandbasis. (Dow Jones)