Knapen: ontwikkelingshulp gaat voor

Door Huib Modderkolk

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) wil geen ontwikkelingshulpgeld meer uitgeven aan een Nederlands museum. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, een „markant en bijzonder museum” volgens Knapen, verliest vanaf eind 2012 zijn subsidie.

Het museum moet nu misschien zijn deuren sluiten.

„Dat zou kunnen ja. Maar waar het mij om gaat: de meeste subsidies voor instellingen zijn al verdwenen. Ook een organisatie als Oxfam/Novib krijgt geld op projectbasis. Voor een aantal organisaties heeft dit inderdaad gevolgen gehad.”

U neemt het risico van opheffen dus voor lief?

„Het Tropenmuseum is een speciaal geval. Het heeft een lange traditie en het museum is mij dierbaar. Maar moeten wij dan het schaarse geld voor ontwikkelingshulp aan het openhouden van een Nederlands museum besteden? Hoe het museum zijn bestaan moet garanderen, is primair aan de directie. Maar wij willen wel een faciliterende rol blijven spelen. Zo subsidiëren we het medisch lab graag verder.”

    • Huib Modderkolk