Justitie onderzoekt actie van Greenpeace

Justitie onderzoekt of een actie die Greenpeace had gepland rond een transport van kernafval gevaar had kunnen opleveren. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren laten weten. De milieuorganisatie wilde een ballon met een tekst tussen de treinrails naar boven laten komen, maar werd tijdens de voorbereidingen gestoord.

Volgens Greenpeace ging het om een mislukte, ongevaarlijke, actie. De suggestie in De Telegraaf gisteren dat de kuil die onder de rails werd gegraven tot een kernramp had kunnen leiden, wijst de organisatie van de hand.

Volgens het OM zijn vorige week donderdag vier mensen betrapt die vermomd aan het graven waren bij het spoor op de route van Borssele naar Frankrijk. Medewerkers van spoorbeheerder Prorail noteerden hun kenteken. Via een autoverhuurbedrijf werd dezelfde dag een 33-jarige Amsterdammer opgespoord en aangehouden. Hij bleek een activist van Greenpeace. Dinsdag werd hij vrijgelaten, nadat de rechter oordeelde dat er geen reden was hem langer in voorarrest te houden. De drie andere actievoerders worden nog gezocht.

Gisteren demonstreerde Greenpeace voor de pers hoe de actie had moeten plaatsvinden. Onder het spoor zou een kist begraven worden, waaruit een grote ballon te voorschijn had moeten komen voor de naderende trein. (Novum)