JPMorgan boekte minder winst afgelopen kwartaal

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft het afgelopen kwartaal iets meer winst geboekt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst over het derde kwartaal kwam uit op 4,3 miljard dollar (3,1 miljard euro).

Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten van de bank. De koers van de aandelen van de bank daalde na de publicatie en sloten uiteindelijk 4,8 procent lager. JPMorgan is de eerste grote Amerikaanse bank die de cijfers over het afgelopen kwartaal heeft bekendgemaakt.

Topman Jamie Dimon maakte in een reactie bekend dat er de komende achttien maanden 1.000 banen zullen verdwijnen bij de tak investment banking van JPMorgan.

De bank verdiende het afgelopen kwartaal veel minder aan de activiteiten van de investment banking-tak. De vergoedingen die de bank kreeg daalden met 31 procent naar 1 miljard dollar. Door de onrust op de financiële markten heeft dit onderdeel van de bank veel minder werk, omdat er bijvoorbeeld minder overnames plaatsvinden.

Onderdeel van de winst van 4,3 miljard dollar over het afgelopen kwartaal is de herwaardering van de eigen schuld, een boekhoudkundige verschuiving die de bank 1,9 miljard dollar aan winst voor belasting opleverde. Topman Dimon noemde de resultaten van de bank „redelijk” in het licht van de „huidige economische omstandigheden”.

Een positief signaal volgens Dimon is dat de bank het afgelopen kwartaal 1 procent meer aan leningen heeft verstrekt. Middelkleine en kleine bedrijven lenen volgens JPMorgan meer, bijvoorbeeld om hun activiteiten uit te breiden.

Volgende week komen andere Amerikaanse banken zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs met de resultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten. In reactie op de resultaten van JPMorgan daalden ook de aandelen van andere Amerikaanse banken.