Italiaans parlement stemt over vertrouwen in Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi voor aanvang van de vertrouwensstemming. Foto AFP / Andreas Solaro

Vanmiddag stemt de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden over het vertrouwen in het kabinet van Silvio Berlusconi. De vertrouwensstemming vindt plaats nadat de Kamer deze week weigerde goedkeuring te geven aan de overheidsuitgaven van het afgelopen jaar.

Berlusconi is geenszins van plan af te treden, ondanks dat voorgangers van Berlusconi hun ontslag wel aanboden in soortgelijke situaties. Met de vertrouwensstemming hoopt Berlusconi het “technisch incident” te repareren. De stemmen over de begroting van 2010 staakten doordat diverse partij- en coalitiegenoten van Berlusconi niet waren komen opdagen of niet opletten. Berlusconi excuseerde zich gisteren in een toespraak voor dit “parlementaire incident” – dat volgens grondwetdeskundigen de politieke lading van een motie van wantrouwen heeft. Berlusconi:

“De regering vraagt om een bevestiging van het vertrouwen omdat zij volledig bewust is van de risico’s die het land loopt en omdat de deadline die door de markt is ingesteld niet overeenkomt met sommige politieke rituelen.”

Als Berlusconi de stemming vandaag verliest, moet hij aftreden. In dat geval komen er nieuwe verkiezingen.

Positie Berlusconi flink verzwakt

De positie van de Italiaanse premier is de afgelopen tijd flink verzwakt door persoonlijke schandalen, rechtszaken en de steeds zwakker worden financiële positie van Italië. Diverse malen is vanuit de oppositie opgeroepen tot nieuwe verkiezingen, maar Berlusconi heeft deze aanvallen tot dusverre steeds weten af te slaan. Het overleven van een vertrouwensstemming is niet hetzelfde als het land regeren, zei oppositieleider Pierluigi Bersani. Bersani:

“De regering pakt de situatie niet aan. De problemen zijn kristalhelder, maar hij weet alleen maar hoe hij met trucjes op het pluche kan blijven zitten.”

    • Lex Boon