Israëliër bekladt monument Rabin uit protest tegen deal Shalit

Het met witte verf bekladde monument voor oud-premier Rabin in Tel Aviv. Foto AFP / Ziv Oren

Een Israëlische man heeft gisteravond in Tel Aviv het monument voor de vermoorde ex-premier Yitzhak Rabin beklad. Hij deed dit naar eigen zeggen uit protest tegen het vrijlaten van ruim duizend Palestijnse gevangenen voor de terugkeer van soldaat Gilad Shalit.

De man, de 27-jarige Shvuel Schijveschuurder, verloor volgens de Israëlische krant Haaretz zijn Nederlanders ouders en drie van zijn broers en zussen bij de aanslag op pizzarestaurant Sbarro in Jeruzalem in 2001. Twee van de verantwoordelijken voor die aanslag worden in ruil voor Shalit vrijgelaten door Israël. Uit protest daartegen heeft hij het monument beklad, zo zei hij tegen de politie.

Schijveschuurder bekladde het monument voor Rabin gisteravond met witte verf en spoot met een verfbus de teksten ‘price tag’ en ‘laat Yigal Amir’ vrij op het monument. ‘Price tag’ is een term die gebruikt wordt voor aanvallen die Joodse extremisten de laatste tijd uitvoeren op Palestijnse doelen. Yigal Amir was de Joodse extremist die Rabin in 1995 vermoordde omdat hij te veel concessies zou willen doen aan de Palestijnen.

In Israël zelf klinkt veel kritiek op de deal die de regering-Netanyahu met Hamas sloot over het vrijlaten van meer dan duizend Palestijnse gevangenen. Hoewel veel Israëli’s dolblij zijn met de dinsdag verwachte terugkeer van de vijf jaar gevangen gehouden soldaat Shalit, vinden veel anderen de deal een beloning voor terreur.

    • Pim van den Dool