Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Israël: overdracht Gilad Shalit begint inderdaad dinsdag

Caption: Israeli activists carry cardboard cut-outs of captured Israeli soldier Gilad Shalit outside the residence of Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem October 12, 2011. Israel and Gaza's Hamas Islamist rulers agreed on Tuesday to swap more than 1,000 Palestinian prisoners for Shalit, resolving one of the most emotive and intractable issues between them. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Caption: Israeli activists carry cardboard cut-outs of captured Israeli soldier Gilad Shalit outside the residence of Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem October 12, 2011. Israel and Gaza's Hamas Islamist rulers agreed on Tuesday to swap more than 1,000 Palestinian prisoners for Shalit, resolving one of the most emotive and intractable issues between them. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) Israëlische activisten dragen borden met daarop de in 2006 gevangen genomen soldaat Gilad Shalit. Foto Reuters / Ronen Zvulun

De overdracht van de Israëlische Gilad Shalit en de vrijlating van 450 Palestijnse gevangenen staat gepland voor dinsdag.

Dat heeft premier Benjamin Netanyahu in een verklaring naar buiten gebracht, meldt persbureau AFP. Gisteravond berichtten Israëlische en Arabische media al dat de overdracht dinsdag zou plaatsvinden. David Meidan, de Israëlische bemiddelaar die is belast met de zaak, gaat morgenavond naar Kairo om de laatste details van de overdracht met Hamas uit te werken.

Dinsdag werd bekend dat Israël en Hamas na jarenlange onderhandelingen overeengekomen waren om 1.027 Palestijnse gevangenen te ruilen voor Shalit. In de eerste fase van de deal zullen eerst 450 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, waarna Shalit in Egypte wordt vrijgelaten. Hierna worden de andere Palestijnse gevangenen in twee fasen vrijgelaten. Hamas heeft beloofd om spoedig beelden vrij te geven die moeten laten zien dat Shalit goed behandeld werd tijdens zijn gevangenschap.

Vanochtend werd een 27-jarige Israëlische man aangehouden die protesteerde tegen de gevangenenruil met Hamas. Hij had het monument in Tel Aviv beklad voor de in 1995 vermoorde ex-premier Yitzhak Rabin. Hij is niet alleen in zijn kritiek op de ruil met de fundamentalistisch-islamitische beweging. Hoewel veel Israëli’s blij zijn met de dinsdag verwachte terugkeer van Shalit, vinden veel anderen de deal een beloning voor terreur.

Op 25 juni was het precies vijf jaar geleden dat de Israëlische militair gegijzeld wordt door Hamas. In augustus gingen nog honderden mensen de straat op bij de Israëlische grensovergang van Gaza om de vrijlating van de Israëliër te eisen.