Investeerder ijsbaan Rotterdam

Vorig jaar redde hij het Utrechtse schaatscomplex De Vechtsebanen van de ondergang. Nu werpt Michael van de Kuit zich in Rotterdam op als de redder in nood. In een email aan wethouder Antoinette Laan (sport en cultuur, VVD) zegt de Amsterdamse vastgoedinvesteerder bereid te zijn mee te betalen aan de aanleg van een deels overdekte 400-meterbaan in Rotterdam-Zuid, vlakbij voetbalstadion De Kuip. Daarmee zou een langgekoesterde wens in vervulling gaan.

Rotterdam, de enige van de vier grote steden zonder kunstijsbaan, verkeert in financiële nood. De gemeente moet de komende jaren fors bezuinigen. Alleen dit jaar al zijn de tekorten opgelopen tot 140 miljoen euro. Het vier jaar geleden aangekondigde plan voor de bouw van een schaatsovaal verdween in de prullenbak. Het gereserveerde bedrag (10 miljoen euro) kreeg een andere bestemming. Tot woede van de Nederlandse schaatsbond en het actiecomité Kunstijsbaan Rotterdam, dat al maanden campagne voert op www.ijsbaanrotterdam.nl.

Multimiljonair Van de Kuit sprak begin dit jaar, tijdens de WK sprint in Heerenveen, uitvoerig met de gemeente Rotterdam. Vervolgens bleef het maandenlang stil. Laan zegt verheugd te zijn dat de directeur-eigenaar van Nedstede Groep alsnog bereid is te investeren in een Rotterdamse ijsbaan. „Het is altijd mooi als iemand particulier initiatief toont. We gaan de gesprekken zeker voortzetten.” De kosten van een gedeeltelijk overdekte schaatshal worden geschat op 15 miljoen euro. Van de Kuit denkt aan een goedkopere variant.