Huis directeur Nessma TV bekogeld - demonstratie Tunis ‘niet alleen islamisten’

Tunesiërs gingen vandaag de straat op tegen het vertonen van beelden van Allah vorige week vrijdag door Nessma TV. emonstranten . Foto Reuters / Zoubeir Souissi

In de Tunesische hoofdstad Tunis is de woning van de directeur van het televisiestation Nessma TV vanavond bekogeld met een molotov-cocktail. Eerder op de dag demonstreerden duizenden mensen tegen de uitzending van een animatiefilm waarin Allah werd afgebeeld vorige week vrijdag.

Dat meldt persbureau AFP. De islam verbiedt het afbeelden van god en daarom riepen activisten vandaag uit tot een ‘dag van woede’ tegen Nessma TV.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving demonstreerden geen tienduizend moslimfundamentalisten vandaag in Tunis, maar enkele duizenden. Bovendien waren zij niet allemaal islamisten, laat onze correspondent Gert van Langendonck weten vanuit Tunesië.

De mensen die betrokken waren bij de bestorming van de ambtswoning van premier Beji Caid Sebsi waren wel salafisten. Zij werden door de oproerpolitie verdreven met traangas. Deze groep maar ook andere gematigde moslims in het land zijn boos, vertelt Van Langendonck, omdat zij de uitzending van de animatiefilm Persepolis zien als een provocatie. Langendonck:

“De uitzending van Persepolis, zo kort voor de eerste vrije verkiezingen in Tunesië op 23 oktober zien Tunesiërs als een provocatie. Zij denken dat Nessma TV hiermee salafisten in een kwaad daglicht wil stellen, door hen boos te maken.”

Langendonck sprak de 24-jarige student Younes Omar. Die zei: “ze willen ons boos krijgen om ons dan te kunnen voorstellen als terroristen. Ze hopen dat Nahda zo minder stemmen gaat krijgen straks.” Nahda is de voorheen verboden Islamitische partij in Tunesië. Naar verwachting wordt zij volgende week de grote winnaar van de verkiezingen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld