Honkballers naar WK-finale

Nederland staat morgen voor het eerst in de finale van het WK honkbal. De ploeg van bondscoach Brian Farley won vannacht in Panama verrassend met 4-1 van het nog ongeslagen Cuba.

Nederland stuit in de eindstrijd van het toernooi waarschijnlijk weer op de 26-voudige wereldkampioen. Cuba moet dan wel vandaag nog één van de twee resterende wedstrijden tegen Canada en Panama winnen. Nederland speelt nog tegen Venezuela, maar kan zich een nederlaag permitteren.

Bondscoach Brian Farley voelde er niets voor nu al uitgebreid feest te gaan vieren. „We zijn natuurlijk heel blij dat we de finale hebben gehaald”, zei hij tegen de NOS. „Maar we hebben nog werk te doen. Er wordt nog niet gefeest. Er worden nog wedstrijden gespeeld.”

Nederland speelt met een mix van honkballers uit de hoofdklasse en jonge profs uit de ‘minor leagues’ in de VS. De kracht van Nederland ligt volgens Farley vooral op mentaal gebied. „De jongens geloven in zichzelf en zijn voor niemand bang. Ze vinden de uitdaging ook heel mooi en willen van iedereen winnen.”

Farley is trots op het goede spel tegen de Cubanen. „In het verleden was het tegen Cuba voor ons vooral een kwestie van overleven, maar nu niet meer. We hopen het in de finale nog een keer te kunnen doen.”

Triomf op Fidels staatsamateurs: pagina 34 en 35