Hersenen negeren vervelende berichten

Het brein kan vervelende nieuwe informatie niet goed verwerken.

Dat suggereren Britse en Duitse onderzoekers deze week in Nature Neuroscience. Als mensen horen dat de kans op iets akeligs (kanker, internetfraude, een overspelige partner) kleiner is dan ze dachten, dan passen ze hun verwachtingen aan – ze noemen een kleinere kans als je hun er nog eens naar vraagt. Maar als mensen te horen krijgen dat de kans op iets naars groter is dan ze dachten, passen ze hun verwachtingen niet aan. En er is een direct verband tussen het al dan niet aanpassen van verwachtingen en de activiteit in hersengebieden die met foutverwerking te maken hebben. Zo kan de gemiddelde mens onrealistisch optimistisch blijven over nare gebeurtenissen (‘dat overkomt mij niet’). (NRC)