’25 militairen gedood in Syrië’ - VN: burgeroorlog voorkomen

In this photo taken during a government-organised tour for media, Syrian journalists, background, view weapons which according to the Syrian security forces, were found at the town of Rastan, in the central province of Homs, Syria, on Thursday Oct. 13, 2011. Rastan recently witnessed some of the most intense clashes since the uprising began in mid-March. Syrian army took the town earlier this month after a five-day offensive. Syrian troops clashed Thursday with armed men believed to be military defectors in a southern village and a northwestern town, killing at least 13 people in the latest sign that the 7-month-old uprising against President Bashar Assad is becoming increasingly militarized, activists said. (AP Photo/Muzaffar Salman)
In this photo taken during a government-organised tour for media, Syrian journalists, background, view weapons which according to the Syrian security forces, were found at the town of Rastan, in the central province of Homs, Syria, on Thursday Oct. 13, 2011. Rastan recently witnessed some of the most intense clashes since the uprising began in mid-March. Syrian army took the town earlier this month after a five-day offensive. Syrian troops clashed Thursday with armed men believed to be military defectors in a southern village and a northwestern town, killing at least 13 people in the latest sign that the 7-month-old uprising against President Bashar Assad is becoming increasingly militarized, activists said. (AP Photo/Muzaffar Salman) Wapens die volgens de Syrische strijdkrachten zijn gevonden in Rastan, in de provincie Homs, worden getoond aan journalisten tijdens een georganiseerde perstour van de Syrische overheid. Foto AP / Muzaffar Salman

Gisteren zijn bij gevechten in Syrië 36 mensen omgekomen, onder wie 25 militairen. Dit meldt het Franse persbureau AFP vanochtend.

Enkele tientallen mensen zijn “ernstig” gewond geraakt, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (OSDH). Volgens de organisatie werden tien burgers gedood, onder wie een kind in de stad Banach, in de provincie Idleb. Omdat er geen onafhankelijke waarnemers in Syrië zijn, kan het dodental niet officieel bevestigd worden.

‘In Syrië staat militair geweld tegenover elkaar’

Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants over de huidige situatie in Syrië:

“Het is opmerkelijk dat er zoveel militairen zijn omgekomen. Het is bekend dat er in de laatste twee maanden structureel geweld is gebruikt door de Syrische oppositie. Er zijn aanwijzingen dat er ook in het begin van de opstand geweld is gebruikt vanuit oppositiezijde, maar nu is het openlijk en op grotere schaal. De oppositie zet gewapende eenheden in bestaande uit overgelopen militairen.

Het is niet zo dat er massaal militairen overlopen. Dus er is geen sprake van een opstand binnen het Syrische leger. Volgens de oppositie gaat het om zo’n 10.000 à 15.000 man die zijn overgelopen, onder wie ongeveer drieduizend militairen zijn georganiseerd in gewapende eenheden voor de oppositie. In deze nieuwe fase van de opstand staat er dus militair geweld tegenover elkaar. Opmerkelijk is verder dat er weinig officieren overlopen. In Libië zag je dat wel.”

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, roept de internationale gemeenschap op om in actie te komen om een burgeroorlog in Syrië te voorkomen. Volgens de VN zijn er bij de onlusten in het land meer dan 3.000 doden gevallen sinds maart, waaronder ten minste 187 kinderen.