Geen vervolging 'DSK' in aanrandingszaak

Dat Strauss-Kahn in 2003 een jonge Franse schrijfster aanrandde staat vast, maar de feiten zijn verjaard.

Dominique Strauss-Kahn, de ex-topman van het IMF, wordt niet vervolgd voor poging tot verkrachting van de Franse schrijfster Tristane Banon. Dat heeft de Franse openbaar aanklager gisteren bekendgemaakt. Volgens het onderzoek vond er wel een poging tot aanranding plaats, maar zijn de feiten verjaard. ‘DSK’ viel Banon in 2003 lastig tijdens een interview dat de schrijfster met hem had.

Banon (32) diende pas afgelopen juli een klacht in, nadat Strauss-Kahn in de VS was gearresteerd wegens mogelijke verkrachting van een kamermeisje. Eerder hadden familie en vrienden haar dit afgeraden, omdat dit haar carrière zou kunnen schaden. Banons moeder werkte destijds voor de partij van DSK, de PS, en had ooit zelf een korte verhouding met de politicus. Banon besloot uiteindelijk toch een klacht in te dienen om, naar eigen zeggen, in het reine te komen met haar verleden.

Het Franse parket opende een vooronderzoek en Banon en DSK werden onlangs enkele uren met elkaar geconfronteerd. Gisteren kwam de openbaar aanklager tot de conclusie dat er wel degelijk seksuele agressie heeft plaatsgevonden, maar die feiten wegen minder licht dan een poging tot verkrachting en verjaren al na drie jaar.

Banon kondigde eerder al aan dat, indien de strafzaak zou worden geseponeerd, ze onmiddellijk een nieuwe klacht zou indienen waarbij ze zich burgerlijke partij stelt. Als dat gebeurt, moet er opnieuw een onderzoeksrechter worden aangesteld. Banon meent dat ze kans maakt met een nieuwe klacht omdat het in deze zaak niet zomaar „woord tegen woord” is. Net gisteren verscheen Banons nieuwste boek, Bal des hypocrites, over hoe zij de hele zaak-DSK heeft beleefd. (NRC)