Europese prijs voor Al Galidi

De schrijver Rodaan al Galidi is met zijn roman De autist en de postduif uit 2009 een van de twaalf winnaars van de Literatuurprijs van de EU.

De Literatuurprijs van de Europese Unie richt zich op nieuwe en opkomende schrijvers in Europa. Bij de prijs hoort een bedrag van 5.000 euro en ‘steun’ van de unie bij de vertaling van het boek. Al Galidi werd in Irak geboren en woont sinds 1998 in Nederland. Hij publiceerde meer dan tien boeken in het Nederlands: romans, poëzie en columns. Zijn dichtbundel De herfst van Zorro werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2007. De prijs wordt eveneens uitgereikt aan schrijvers uit Turkije, Griekenland, IJsland en Servië. Veel van de landen zijn geen lidstaat van de EU, maar doen wel mee aan culturele programma’s van de unie. De uitreiking is in Brussel op 28 november.

Ook is er een prijs voor schrijvers van het Friese taalgebied. Schrijver Durk van der Ploeg (1930) krijgt dit jaar de Gysbert Japicxprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in het Friese taalgebied. Hij krijgt de prijs (5.000 euro) voor zijn gehele oeuvre. Dat heeft de provincie Friesland woensdag bekendgemaakt. Van der Ploeg begon zijn carrière bij het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant. In 1955 debuteerde hij met een aantal Nederlandstalige gedichten. Sinds 1990 legt hij zich volledig toe op schrijven in het Fries. De Gysbert Japicxprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, afwisselend voor proza en poëzie. Japicx was een Friese schrijver uit de Renaissance. (NRC)