Espresso met Peter R. de Vries

Het was spannende televisie. Peter R. de Vries in Oog in oog. De kranten stonden er vol van. De misdaadverslaggever vond dat hij ‘onder valse voorwendselen naar de studio was gelokt’ door presentator Sven Kockelmann. ‘We zouden praten over politiek en het werk van mijn dochter,’ zegt de misdaadverslaggever bij een espresso.

Dutch crime reporter Peter R. de Vries reacts prior to attending a live TV show in Amsterdam, Netherlands, Thursday Jan. 31, 2008. Aruban prosecutors said Thursday that authorities are investigating new information in the Natalee Holloway case provided by a Dutch crime reporter. Information from reporter Peter R. de Vries "may help considerably" in resolving what happened to the American, who vanished during a May 2005 school vacation to the Dutch Caribbean island, the prosecutor's office said in a statement.(AP Photo/Peter Dejong) Peter R. de Vries in januari 2008. Foto AP

Peren

Het was spannende televisie. Peter R. de Vries in Oog in oog. De kranten stonden er vol van. De misdaadverslaggever vond dat hij ‘onder valse voorwendselen naar de studio was gelokt’ door presentator Sven Kockelmann. ‘We zouden praten over politiek en het werk van mijn dochter,’ zegt de misdaadverslaggever bij een espresso. Vond hij de vragen van Sven Kockelmann niet interessant? ‘Nu doe je hetzelfde,’ zegt De Vries geërgerd. ‘Je hebt mij onder het voorwendsel van een espresso naar deze bar gelokt en nu wil je het met mij hebben over een ruzie op tv.’ Wat had hij verwacht? ‘Dat we espresso zouden drinken.’ Alleen dat? ‘Nou, ja, misschien nog wat discussie over de kwaliteit.’ Wat vindt hij van de espresso? De Vries neemt een slokje en zegt dan: ‘Niet zuiver.’

TV-recensent Jean-Pierre Geelen schreef gisteren: ‘Nobody fucks with Peter R. de Vries’. Is dit een compliment? ‘Whatever,’ zegt De Vries. ‘Wat wil je dat ik daarop antwoord?’ Hij kijkt me met een stalen gezicht aan. ‘Of moet ik mijn espresso nu tegen je bril gooien? Is dat de bedoeling?’ Ik schud mijn hoofd. ‘Je bent niet transparant, Ernest. Als je mij uitnodigt om appels te gaan eten, dan kunnen we het toch ook niet zomaar over peren gaan hebben.’ Ander onderwerp: wat vindt hij van het ceremonieel koningschap? ‘Nou breekt mijn klomp,’ zegt De Vries. ‘Dit is de laatste keer dat ik espresso met je heb gedronken.’

    • Ernest van der Kwast