En nu verlaagt ook Standard & Poor’s kredietstatus Spanje

Het hoofdkantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York. Foto AP / Henny Ray Abrams

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van Spanje met één stap verlaagd van AA naar AA-. Het bedrijf geeft de hoge werkloosheid in het land als een van de redenen voor de verlaging.

Standard & Poor’s is na Fitch de tweede belangrijke kredietbeoordelaar die recentelijk de Spaanse kredietwaardigheid heeft verlaagd. In een verklaring zegt S&P dat naast de hoge werkloosheid ook de grote schuldenlast van Spaanse bedrijven en de “incomplete staat” van de hervorming van de arbeidsmarkt redenen zijn voor de afwaardering. Verder vreest de kredietbeoordelaar dat de kapitaalpositie van Spaanse banken verder zal verslechteren.

S&P stelde in zijn nieuwste beoordeling van Spanje ook de verwachte economische groei van het land naar beneden bij: in februari verwachtte S&P nog 1,5 procent groei over 2012, nu nog maar 1 procent. De kredietbeoordelaar waarschuwt dat een verdere afwaardering van Spanje in de toekomst een reële mogelijkheid is.

De kredietstatus die landen bij bedrijven als S&P hebben is van groot belang op de internationale kapitaalmarkt, waar nationale overheden geld lenen om hun schulden te financieren. De rente op Spaanse staatsobligaties is de laatste maanden sterk gestegen, wat het voor Spanje duurder maakt om geld te lenen. De landen van de G20 komen vandaag en morgen in Parijs bij elkaar om over de oplossingen voor en gevolgen van de eurocrisis te spreken.