Elf jaar cel voor hegdefondsbaas Raj Rajaratnam

De voormalige hedgefondsmanager Raj Rajaratnam is gisteren in New York veroordeeld tot elf jaar gevangenis voor handel met voorkennis, een uitzonderlijk lange straf. De federale rechter in Manhattan achtte bewezen dat de van oorsprong Sri-Lankese miljardair Rajaratnam (54), oprichter van het hedgefonds Galleon Group, tussen 2003 en 2009 meer dan 50 miljoen dollar heeft verdiend aan handel op basis van geheime bedrijfsinformatie.

Die verkreeg hij via een netwerk van vriendjes, oude klasgenoten en andere contacten bij onder andere Google, IBM, Hilton Hotels en Goldman Sachs.

De aanklagers hadden een straf van 24,5 jaar geëist, om een sterk signaal af te geven aan Wall Street, waar handel met voorkennis „welig tiert”. De rechter koos voor een mildere straf vanwege Rajaratnams liefdadigheidsdonaties ten bate van slachtoffers van ‘9/11’ en de overstromingen in Pakistan, en vanwege zijn slechte gezondheid. Justitie was de zaak op het spoor gekomen via uitgebreide telefoontaps. (AP)