ECB-topman: discussie meebetalen banken heeft crisis verergerd

Jürgen Stark, directielid van de ECB. Foto Reuters / Herwig Prammer

De discussie over banken die moeten meebetalen aan leningen voor uitglijdende eurolanden “heeft de crisis verergerd”. Dat zegt Jürgen Stark, directielid van de ECB, morgen in interview met NRC Weekend. Stark:

“Burgers vragen waarom zij het hele pakket moeten financieren, en niet diegenen die de risico’s namen. Ik begrijp die vraag volkomen. Maar eurolanden zijn advanced economies. Overheden kunnen zomaar niet tegen beleggers zeggen: wij veranderen jullie contracten. Dat fundamentele principe hebben ze geschonden. Dat maakt dat Europa er voor beleggers uitziet als een erg riskante regio om te investeren.”

Regeringsleiders besloten in juli beleggers 21 procent te korten op hun Griekse staatsobligaties. Volgens Stark heeft dit eurolanden 90 à 95 miljard euro extra gekost, bovenop het tweede pakket leningen. Nu de Griekse situatie is verslechterd willen Duitsland en Nederland de korting vergroten. Andere landen, Europese Commissie en ECB vrezen dat beleggers dan Spaans en Italiaans staatspapier dumpen. Zij eisen daarom dat de slagkracht van het noodfonds via een complexe financieringsmethode wordt vergroot.

De Spaanse staatsschuld is gisteren afgewaardeerd door kredietbeoordelaar S&P. De rating van de Franse banken BNP Paribas, Crédit Agricole en Crédit Mutuel is ook verlaagd. Op de vraag of een ‘big bazooka’ verdere besmetting kan stoppen, stelt Stark dat de eurozone moet bezuinigen, en geen schuld op schuld moet stapelen: „We hebben niet meer geld nodig, maar politici die leiding nemen.”

Lees het hele interview met Stark morgen in NRC Weekend of in de digitale editie.