DSK ook in Frankrijk niet vervolgd

Dominique Strauss-Kahn wordt niet vervolgd voor een poging tot verkrachting van de Franse schrijfster Tristane Banon in 2003. Volgens het justitieel onderzoek vond er wel een poging tot aanranding plaats, maar die feiten zijn ondertussen verjaard.

Banon (32) diende pas afgelopen juli een aanklacht in voor de feiten die dateren van februari 2003. Volgens haar probeerde de voormalige directeur-generaal van het IMF haar toen te verkrachten tijdens een interview dat ze met hem had. Indertijd was haar door familie en vrienden afgeraden een aanklacht in te dienen tegen ‘DSK’ omdat dit haar carrière zou kunnen schaden. Haar moeder werkte toen voor de PS, de partij van Strauss-Kahn, en had ooit zelf een korte verhouding met hem. Na de arrestatie van Strauss-Kahn in mei dit jaar in New York op verdenking van verkrachting van een kamermeisje, besloot Banon alsnog klacht in te dienen.

Gisteren kwam de openbaar aanklager tot de conclusie dat er wel degelijk seksuele agressie is geweest, maar die feiten wegen minder zwaar dan een poging tot verkrachting en verjaren al na drie jaar.

Banon kondigde eerder al aan dat, indien de strafzaak als afgedaan wordt beschouwd, ze onmiddellijk een nieuwe civiele aanklacht zou indienen. Banon meent dat ze kans maakt met een nieuwe aanklacht omdat het in deze zaak niet zomaar ‘woord tegen woord’ is. Net gisteren verscheen Banons nieuwste boek, Le bal des hypocrites, over hoe zij de hele zaak-DSK heeft beleefd.