Dijkshoorn essayist boekenweek

Woensdagavond maakte Nico Dijkshoorn bekend dat hij het Essay voor de Boekenweek zal schrijven.

Nico Dijkshoorn kan zich goed ergeren, zo blijkt regelmatig uit zijn gedichten-commentaren bij De Wereld Draait Door.

Ook is hij tot bewonderen in staat, vooral als het gaat om muzikanten. Hoe simpeler en eerlijker, hoe beter voor de man die zich met zijn eigen band vol vuur stort op de drie-akkoorden-geen-gelul variant van de blues.

En, zo blijkt nu uit het feit dat hij deze Boekenweek het Essay gaat schrijven, hij is ook in staat tot vriendschap. De man die ooit in De Telegraaf liet optekenen „Ik ben een jankerd”, zal in een reeks brieven laten zien wat voor soorten vriendschap er bestaan, wat je met wie deelt, welke brieven je nog eens overleest en welke er weggegooid kunnen worden als was het een e-mailtje. Dit alles volgens het persbericht van de CPNB in ‘lieve ik en beste jij-vorm’.

Het essay over de ‘chemie van vriendschap’, Verder alles goed, zal verschijnen kort na zijn roman Nooit ziek geweest, waarin hij uitweidt over de problematische verhouding met zijn vader.

‘Vriendschap en andere ongemakken’ is het thema van de 77ste Boekenweek, die duurt van 14 t/m 24 maart 2012. Tom Lanoye schrijft het Boekenweekgeschenk. (NRC)