Dhafer Youssef versmelt Oost en West met Arabische luit

Dhafer Youssef Gehoord: 12/10, LantarenVenster, Rotterdam. Herh: 14/10 Bimhuis, Amsterdam. ****

Het is verbazingwekkend om te horen waarmee het zachte snaargeluid van een ud – de Arabische luit – kan mengen: sensitieve baslijnen, zinderende pianoakkoorden en prikkelende drums/ percussie. En dan de stem van de Tunesische zanger en ud-speler Dhafer Youssef: vanuit de diepte omhoog kronkelend tot ijl nasaal gejammer dat recht het hart inslaat.

In de muziek van Dhafer Youssef versmelten op elegante wijze jazzimprovisaties en klassieke Arabische invloeden. Youssefs muziek wortelt in de spirituele soefi-traditie, maar hij heeft altijd opengestaan voor jazz, rock tot de elektronica die hij ook een tijd met succes omarmde.

Bij het concert dat Youssef met kwartet, naar aanleiding van het album Abu Nawas Rhapsody, gaf in Rotterdam regende het gouden vonkjes. Youssefs poëtische klanken op de Arabische luit en de opwindende jazz van pianist Tigran Hamasyan verbonden op natuurlijke wijze Oost en West. Het was muziek in golfbewegingen: van verstild en contemplatief, tot krachtig ontladende groove-pieken die Youssef gelukzalige kreten deed slaken.

Pianist Tigran, het Armeense wonderkind, had weinig nodig. Hij speelt zich nonchalant voor het voetlicht. Soms wat jachtig en overdadig, maar zijn energie sloeg over op de band. De Amerikaanse drummer Mark Giuliana ontstak vervolgens ook een serieus vuur onder de muziek, dat steeds harder ging branden.

    • Amanda Kuyper