De psyche, Edith, zit in het brein

De berichtgeving over de eigen bijdrage voor patiënten in de GGZ gaat voornamelijk over de problemen die hierdoor kunnen ontstaan. Wat mij verbaast is dat het onderscheid dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) tussen lichamelijke en psychische klachten maakt nergens ter discussie staat. Als de minister zich een beetje heeft laten informeren zou ze moeten weten dat anno 2011 in de psychiatrie een brede consensus is over waar die psyche zit: in het brein. En dat brein is deel van het lichaam. Ernstige ziekten zoals schizofrenie en bipolaire stoornissen kunnen ontstaan bij mensen met een vaak erfelijke lichamelijke kwetsbaarheid. Het dualistische idee van minister Schippers is achterhaald en feitelijk nergens op gebaseerd. Dat de psychiatrie er niet voor levensproblemen is moet zeker gezegd worden, maar zieke mensen discrimineren omdat hun ziekte in het verkeerde orgaan zit is van de zotte.

S.Snoek

Sellingen