De mooiste triomf ooit op Fidels staatsamateurs

Niemand hield serieus rekening met Nederland voor de eindzege in Panama. Maar na de overwinning op topland Cuba is de nationale ploeg finalist op het WK honkbal.

The Netherlands baseball team celebrate their victory over Cuba during the XXXIX Baseball World Cup Panama-2011 on October 13, 2011 at Omar Torrijos Stadium in Santiago de Veraguas, Panama. Netherlands won 4-1. AFP PHOTO / Adalberto ROQUE
The Netherlands baseball team celebrate their victory over Cuba during the XXXIX Baseball World Cup Panama-2011 on October 13, 2011 at Omar Torrijos Stadium in Santiago de Veraguas, Panama. Netherlands won 4-1. AFP PHOTO / Adalberto ROQUE AFP

‘Refuse to Lose! Beat the Cubans!’ De Nederlandse werper Berry van Driel heeft het zinnetje met zes woorden nog maar net op zijn facebook gezet of tientallen reacties stromen binnen. ‘Let them smoke those cigars!!’, zo antwoordt Dushan Ruzic, de Australische ploeggenoot van Van Driel bij het Rotterdamse Neptunus. Het Nederlands team dat twee weken geleden in bijna volstrekte anonimiteit aan het 39ste WK begon staat na de zege op Cuba opeens in de schijnwerpers.

De overwinning op de staatsamateurs van Cuba gaat de boeken in als één van de mooiste zeges ooit van Nederland. Elf jaar geleden maakte Nederland op de Zomerspelen van Sydney naam door Cuba de eerste nederlaag op een olympisch toernooi toe te brengen. In 2009 wist Nederland op de World Baseball Classic – een invitatietoernooi waaraan wél profs uit de Major League mogen meedoen – twee keer te winnen van de Dominicaanse Republiek.

Op het WK in Panama behaalde Nederland de afgelopen weken overwinningen op toplanden als Japan, de VS en Zuid-Korea. Met de spectaculaire zege op Cuba volgt nu een finaleplaats als beloning – met mogelijk weer Cuba als tegenstander.

Nederland wist het afgelopen decennium een plaats in de subtop van de wereld te veroveren. Op de WK’s van 2005 en 2007 eindigde Nederland op een vierde plaats. En tijdens de World Baseball Classic in 2009 verraste Nederland door in een groep met Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Panama de kwartfinales te halen. De Amerikanen doopten de Nederlandse ploeg destijds om tot Cinderella Team. Nederland is al verzekerd van deelname aan de volgende Classic in 2013.

De World Baseball Classic moet in de ogen van de Amerikanen het belangrijkste honkbaltoernooi worden. Ze zien het liefst het WK van de internationale honkbalfederatie (IBAF) verdwijnen. Lang leek het er ook op dat de 39ste editie WK honkbal dit jaar zou worden overgeslagen. Maar uiteindelijk werd toch besloten de traditie voort te zetten. Panama en Venezuela stelden zich kandidaat. De IBAF wees het Midden-Amerikaanse land van honkballegende Mariano Rivera aan als gastland.

Nederland is in Panama actief met een mix van honkballers uit de Nederlandse hoofdklasse en jonge talentvolle profs uit de Verenigde Staten. Zo zette Bryan Engelhardt van het Haarlemse Kinheim gisteravond in Santiago de toon door in de tweede inning een tweepunts-homerun te slaan. Drie innings later deed Kalian Sams – actief voor het AmerikaanseClinton LumberKings – het hem na. Sams Haag maakte met zijn homerun eveneens twee punten doordat even daarvoor catcher Shawn Zarraga al met een honkslag op de honken was gekomen.

Nederland had eerder op de dag al met 2-1 van Australië gewonnen. Dit duel was eerder verregend en moest worden afgemaakt. Coach Farley leek de wedstrijd tegen Cuba aan te grijpen om sommige spelers wat rust te gunnen. Zo ontbraken de buitenvelders Danny Rombley en Shaldimar Daantji in de opstelling en speelde Sidney de Jong niet het hele duel als catcher. Nederland speelde ook nog altijd zonder Vince Rooi die vorige week in de wedstrijd tegen Japan een dijbeenblessure opliep.

Cuba verscheen wel op volle sterkte. De Nederlandse werper Orlando Yntema leek echter niet echt onder de indruk van de grote namen. Alleen in de vierde inning was Cuba met tweehonkslagen van Freddy Cepeda en Alfredo Despaigne gevaarlijk. Pitcher Leon Boyd stelde in de laatste twee innings de zege veilig. Met een strike-out voor de Cubaanse topper Alexei Bell kwam er een einde aan het ‘historische’ duel.