De feel good-kandidaat

Het nieuwste geheime wapen van de Republikeinen tegen president Obama heet: Cain. Kapperszoon met ambitie.

CIRCLEVILLE, OH - OCTOBER 13: Republican presidential candidate Herman Cain speaks to a crowd at Ohio Christian University on October 13, 2011 in Circleville, Ohio. Recent polls have shown Cain's popularity rising amongst the GOP nominees, now rivaling former Massachusetts Gov. Mitt Romney. Matt Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Herman Cain, presidentskandidaat voor de Republikeinen, duikt deze week op als de grote favoriet. Op de grote Republikeinse bijeenkomst vorige week vrijdag, in het statige Omni Shoreham Hotel in Washington klapten duizenden Republikeinse kiezers hun handen blauw voor Cain. „Wij gaan er samen voor zorgen dat de Democraten dit land niet naar de knoppen helpen!”

Na afloop van zijn speech stond er voor Cain bij een signeersessie een lange rij. „Wat een energie, wat een oprechte man”, zei Hillary Pate, een Republikeinse advocaat uit Tennessee, die een uur in de rij had gestaan. „Hij brengt als enige kandidaat passie over.”

Volgens Jim Chamberlain, uit Ohio, slaat Cain door zijn huidskleur president Obama een belangrijk wapen uit handen. „Obama voert campagne als de eerste zwarte president. Als we Cain kiezen, kunnen we Amerika laten zien dat een donkere huidskleur niet per definitie betekent dat je Democraat moet zijn.”

Veel Republikeinen zeggen dat Mitt Romney rationeel gezien de grote favoriet en Herman Cain de verboden vrucht – de kandidaat die het niet zal redden, maar die wel de conservatieve harten op hol doet slaan.

Bureau Gallup kwam met een opmerkelijk onderzoek naar de voorkeuren van Republikeinse en rechtse, niet-partijgebonden kiezers. Meer dan eenderde van deze groep denkt positief over Cain, een cijfer waarbij niet één van de zeven andere kandidaten in de buurt komt. Rick Perry scoort 7 procent, Mitt Romney 14.

Herman Cain heeft niet de connecties, het geld en de organisatie die hem een serieuze kans geven Mitt Romney en Rick Perry in lange, dure voorverkiezingen te verslaan. Hij lijkt vooral goed voor een sfeer van feel good in de Republikeinse partij, waar chagrijn heerst over te weinig inspirerende kandidaten.

Herman Cain (65) heeft zijn sporen verdiend in het bedrijfsleven en staat ver van de gehate landelijke politiek af. De kapperszoon uit Tennessee werkte een tijdje bij de marine, werkte als regionaal manager bij Burger King en leidde tussen 1986 en 2002 de keten Godfather’s Pizza. Zijn retorische talent scherpte hij in een talkshow in Atlanta. Cain presenteert zich als een selfmade politicus, populistisch en direct.

Zijn boodschap houdt hij simpel met de slogan ‘9-9-9’, ofwel 9 procent belasting voor bedrijven en burgers.

Hoe veel hij ook zegt, één onderwerp blijft onbenoemd: zijn huidskleur. Volgens Cain heeft iedere Amerikaan kans op succes, en is afkomst of ras een ondergeschikt onderwerp.

Tijdens een televisiedebat tussen kandidaten in New Hampshire zat Herman Cain in het midden van de tafel, naast Romney. Hij slaagde er in de hele avond om hem te laten draaien.

Dat Cain weinig kans maakt op het presidentschap, ziet hij overigens zelf heel anders. Hij heeft onlangs een boek gepubliceerd met de titel: Mijn reis naar het Witte Huis.

    • Guus Valk