De dood en de boeken

Het intieme leven van beroemdheden betekent kassa voor uitgevers. Binnenkort: alle details over Hemingway, Steve Jobs en Amy Winehouse.

(FILES): This September 17, 1998 file photo shows Apple co-founder Steve Jobs during a press conference in Paris, France. Apple on Wednesday, October 5, 2011 announced the death of its visionary co-founder Steve Jobs. "We are deeply saddened to announce that Steve Jobs passed away today," the company's board of directors said in a statement. "Steve's brilliance, passion and energy were the source of countless innovations that enrich and improve all of our lives. The world is immeasurably better because of Steve." AFP PHOTO / Files/ Eric CABANIS
(FILES): This September 17, 1998 file photo shows Apple co-founder Steve Jobs during a press conference in Paris, France. Apple on Wednesday, October 5, 2011 announced the death of its visionary co-founder Steve Jobs. "We are deeply saddened to announce that Steve Jobs passed away today," the company's board of directors said in a statement. "Steve's brilliance, passion and energy were the source of countless innovations that enrich and improve all of our lives. The world is immeasurably better because of Steve." AFP PHOTO / Files/ Eric CABANIS AFP

Het is een biografisch weekje. Ernest Hemingway schreef als 11-jarig kind al zijn eerste verhaal. Het staat in het oktobernummer van het Amerikaanse maandblad Vanity Fair. ‘My First Sea Vouge’ [sic] uit 1911 gaat over een vader en twee zoons die van Martha’s Vineyard naar Sidney varen, onderweg een bruinvis spiesen, daar de lever uithalen en die op de barbecue leggen. Het verhaal is een voetnoot in groter Hemingway-nieuws. Toen Hemingways huis in Havana, Cuba in 2002 voor het eerst openging, ontdekten onderzoekers een enorme hoeveelheid correspondentie. Het eerste deel van de in totaal 16 delen aan brieven is nu onder de titel The Letters of Ernest Hemingway, Volume 1: 1907-1922 verschenen.

Het zat er al vroeg in, blijkt ook uit een brief die Hemingway als kind schreef aan zijn vader, Clarence Hemingway. ‘Lieve papa, vandaag hebben mama en de rest van ons een wandeling gemaakt. We wandelden naar school..... In de Hout Schuur van het Scool Gebouw zat een stekelvarken....Ik ging naar binnen er gaf het een klap met de bijll. Toen nog een en nog en. Daarna kroop ik door het bos.’ Hemingway vergeet vaak letters en spelt bijvoorbeeld crald ipv crawled. Of bedoelt hij misschien toch het hoogst onmannelijke: ‘Then I cried in the wood?’ In 1921 schrijft Hemingway aan jeugdvriend William B. Smith: ‘Ik stuur je wat knipsels – of eigenlijk hele kranten... Let op de geweldige stijl, de compactheid, de mannelijkheid, de artisticiteit van de stukken.’ De brieven zijn te bekijken op VanityFair.com.

Een maand eerder dan gepland brengt uitgeverij Simon &Schuster de geautoriseerde biografie uit van de vorige week overleden Apple-topman Steve Jobs. Auteur is Time-journalist Walter Isaacson, die eerder boeken schreef over Albert Einstein, Henry Kissinger en Benjamin Franklin. Isaacson kreeg naar verluidt volledige toegang tot Jobs’ persoonlijke archief en sprak zo’n veertig keer met hem in de afgelopen twee jaar. Het boek stond op basis van de vooruitbestellingen al op nr. 1 in de Amazon-bestsellerlijst.

Nog een beroemdhedenboek in de maak: Mitch Winehouse, de vader van zangeres Amy, heeft aangekondigd de biografie van zijn dochter te zullen schrijven. Het moet komende zomer verschijnen. ‘Ik wil het ware verhaal van Amy vertellen, ook om mijn persoonlijk herstel te bevorderen’, aldus de vader die een contract met uitgever HarperCollins heeft getekend. ‘Het boek wordt een must-read voor Amy’s fans en een hartverscheurende weergave van de liefde van een vader voor zijn gestorven dochter’, zo citeert vakblad The Bookseller een redacteur bij HarperCollins. De opbrengsten gaan naar de pas opgerichte Amy Winehouse Foundation die verslaafde jongeren wil helpen.