Britse minister van Defensie stapt op - ‘de druk werd steeds groter’

De opgestapte Britse minister van Defensie Liam Fox. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De Britse minister van Defensie Liam Fox is opgestapt. Fox raakte vorige week in opspraak omdat hij goede vriend Adam Werritty zeer nauw betrok bij zijn werk. Dat meldt persbureau Reuters.

Eind vorige week bleek dat Werritty, een 34-jarige defensieconsultant, zich voordeed als adviseur van Fox. Hij deelde visitekaartjes uit met die titel, en was aanwezig bij reizen die de minister maakte naar onder meer Sri Lanka en de VS. Ook bezocht hij Fox meer dan 22 keer op diens ministerie.

Tijdens een debat in het Lagerhuis bood Fox zijn excuses aan voor de vertroebelde grenzen tussen zijn werk als minister en zijn privéleven.

Update 19.26 uur:
De minister van vervoer Philip Hammond is aangesteld als de vervangen van Fox.

‘De druk werd steeds groter’

Volgens Titia Ketelaar, onze correspondent in Londen, was het eerder een kwestie van dagen dan weken dat Fox zou aftreden. Ketelaar:

“Cameron heeft deze week Fox wel het voordeel van de twijfel gegeven door te laten weten de resultaten van het interne onderzoek af te wachten. Die komen volgende week pas, dus dat Fox nu opstapt is dus echt zijn persoonlijke beslissing. Wel werd de druk steeds groter. Het is een beetje speculeren, maar misschien treedt hij nu af omdat de kranten dit weekend met nog grotere onthullingen komen dan de onthullingen over Fox en Werrity van de afgelopen dagen.”

Volgens Ketelaar kan het aftreden van Fox wel een probleem volgen voor Cameron.

“Fox is de enige echte rechts-conservatief in zijn kabinet en wordt ook wel gezien als een concurrent voor het leiderschap van de Conservatieven. Fox blijft gewoon Kamerlid, dus Cameron krijgt er in het Lagerhuis een criticus bij. En het verschil tussen zware kritiek tijdens een interne vergadering of tijdens prime minister’s questions is groot.”