Berlusconi overleeft vertrouwensstemming

Berlusconi na het overleven van de vertrouwensstemming. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft de vertrouwensstemming in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden overleefd. Dat meldt persbureau Reuters.

Berlusconi won de stemming met een meerderheid van 316 stemmen tegen 301 stemmen.

De vertrouwensstemming was nodig omdat de Kamer deze week weigerde goedkeuring te geven aan de overheidsuitgaven van het afgelopen jaar. Berlusconi sprak van een “technisch incident”, omdat diverse partij- en coalitiegenoten van Berlusconi niet waren komen opdagen of niet opletten. Als Berlusconi de stemming had verloren dan had hij moeten aftreden.

Volgens onze correspondent in Italië Bas Mesters was het nog wel even spannend vandaag.

“Doordat de oppositie bij de eerste stemming wegbleef was het de vraag of het quorum zou worden gehaald, het minimum aantal parlementariërs dat aanwezig moet zijn om de stemming geldig te laten zijn. Dat was nog even spannend, maar toen dat het geval bleek te zijn was het in de tweede stemming makkelijk voor Berlusconi.

Wel zijn er parlementariërs die het nu het vertrouwen in Berlusconi hebben uitgesproken maar hebben aangegeven dat er wat moet veranderen. Ze willen bijvoorbeeld een andere rechtse premier. Berlusconi zal dit echter weigeren en zal proberen, zoals keer op keer, de boel bij elkaar te houden. Dat doet hij enerzijds door honing te smeren. Zo zijn er in de uren voor de stemming vele parlementariërs bij hem op de kamer geweest. Wat daar wordt besproken is onbekend, maar er zijn vele geruchten. Anderzijds maakt Berlusconi gebruik van dreiging. Bij nieuwe verkiezingen zullen ook de huidige parlementariërs niet terugkomen, zo houdt hij ze voor.”

    • Lex Boon