Begrotingstekort VS kleiner geworden - ‘opsteker voor Obama’

Caption: The Joint Deficit Reduction Committee meet for a hearing on Capitol Hill in Washington September 22, 2011. The panel has the job of finding at least $1.2 trillion in government budget savings over the next decade, following up on $917 billion in deficit reduction agreed in August. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: The Joint Deficit Reduction Committee meet for a hearing on Capitol Hill in Washington September 22, 2011. The panel has the job of finding at least $1.2 trillion in government budget savings over the next decade, following up on $917 billion in deficit reduction agreed in August. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) Dit partijoverschrijdend comité moet volgende maand beslissen waar in de Amerikaanse begroting voor 1,2 biljoen dollar gesneden moet worden de komende tien jaar.

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten is ten opzichte van vorig jaar met 0,3 procent verminderd.

In 2010 was het begrotingstekort nog negen procent van het bruto binnenlands product (bbp) en op dit moment is het gedaald naar 8,7 procent. Dat is gebleken uit officiële ramingen van het ministerie van Financiën in Washington, meldt persbureau AFP. De lichte krimp van de fiscale kloof is het gevolg van de positieve banengroei in de VS.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesinga is het kleinere begrotingstekort een “opsteker” voor president Barack Obama. Vriesinga:

“Dat het Amerikaanse begrotingstekort in deze tijden van economische crisis kleiner kan worden is een opsteker voor Obama. De komende verkiezingen zullen voornamelijk draaien over de staat van de Amerikaanse economie.”

Afgelopen zomer steggelden Democraten en Republikeinen al over het verhogen van het schuldenplafond en manieren om het begrotingstekort fors te verminderen. Volgende maand moeten de twee partijen het eens worden over manieren om 1,2 biljoen dollar te bezuinigen de komende tien jaar.