Bas Verwijlen heeft zijn punt gemaakt

Degenschermer Verwijlen won woensdagavond zilver op de WK schermen.

Hij hoopt op steun van NOC*NSF om zijn olympische ambities waar te maken.

Het grote succes moet nog komen voor de grote, sterke, lenige ridder – Wèi Bà Shi, zoals zijn trotse bijnaam luidt. Maar degenschermer Bas Verwijlen uit Oss kwam woensdagavond op de WK in het Siciliaanse Catania heel dicht in de buurt. Uiteindelijk was hij blij met „de zilveren rakker”, de medaille die hij verdiende na zijn zinderende finalepartij tegen de Italiaan Paolo Pizzo (13-15).

„Maar ik verlies goud, dat mag wel duidelijk zijn”, luidde zijn eerste reactie. Want wat was de 28-jarige Verwijlen dicht bij zijn eerste wereldtitel. „Als je het op 13-13 zo weg geeft, dan kun je er alleen maar heel ziek van zijn”, zei hij na afloop tegenover het radioprogramma Langs de Lijn.

Verwijlen, die in 2005 in Leipzig al eens brons had behaald op de wereldkampioenschappen, was in juli van dit jaar ook al tweede geworden op de Europese kampioenschappen in de Engelse stad Sheffield. De 1,90 meter lange degenschermer is de afgelopen jaren gestaag naar de wereldtop gegroeid. Op de Spelen van Peking eindigde hij drie jaar geleden als achtste in de sport die in Nederland – met iets meer dan tweeduizend schermers – weinig bekendheid heeft.

Ooit, in het begin van de twintigste eeuw, was dat wel anders. Toen haalden de Nederlandse schermers wereldtitels en olympische medailles, zoals het brons van Arie de Jong in 1920 (sabel), of het sabelteam rond De Jong, Willem van Bleyenburgh en Jetze Doorman dat in 1912 eveneens een olympische bronzen medaille had gewonnen.

Decennialang speelde Nederland internationaal geen rol van betekenis, tot de Nederlandse schermbond (KNAS) in Bas Verwijlen een nieuwe ambassadeur vond. Begonnen als vijfjarige op de schermvereniging van zijn vader Roel, later benoemd tot bondscoach, reeg hij de nationale titels aaneen. Verwijlen, nog altijd gecoacht door „mijn pa”, stijgt door zijn prestatie naar de zesde plaats op de wereldranglijst en deed met zijn „vracht punten” op de wereldkampioenschappen in Catania goede zaken voor zijn olympische missie. De degenschermers die eind april volgend jaar bij de beste veertien op die wereldranglijst staan, zijn verzekerd van een olympisch startbewijs in Londen, waar hij het hoogtepunt van zijn carrière heeft gepland.

Verwijlen hoopt met zijn zilveren medaille van sportkoepel NOC*NSF meer ondersteuning te krijgen om zijn olympische ambities waar te kunnen maken. Hoewel hij wel financieel wordt ondersteund moet de schermer het door gebrek aan middelen doen met „nog niet eens een parttime trainer’’, zei hij woensdag in Langs de Lijn.

NOC*NSF verlaagde begin dit jaar de subsidie aan de schermbond, doordat het rendement van (fulltime) bondscoach Roel Verwijlen te laag was. Diens zoon, al een jaar voor Londen 2012 genomineerd voor de Spelen, denkt dat hij in Italië zijn punt heeft gemaakt. „We kunnen hulp gebruiken. Maar ik ben ervan overtuigd dat we met dit resultaat weer hebben laten zien dat we bij de wereldtop behoren en iets heel moois neer kunnen zetten in Londen.”

Wat dat betreft constateerde Verwijlen al tevreden dat de technisch directeur van NOC*NSF, Maurits Hendriks woensdag in Catania een van de eersten was die hem persoonlijk feliciteerde. De sportkoepel liet ook weten met Verwijlen te willen praten over diens aanloop naar de Spelen.

    • Rob Schoof