Barre tocht door Afrika

Picture Shows: (L-R) Jeremy Clarkson, Richard Hammond and James May. TX: BBC TWO, Sunday, 13th November 2005 In the first of a new series of Top Gear Jeremy Clarkson, Richard Hammond and James May head for the Isle of Man to decide which is best: the new baby Aston Martin - the V8 Vantage, BMW M6 or Porsche 911 Carrera S; car cultures clash when the Austin Healey Sprite takes on a Peugeot 307 in a hill climb challenge and a supercar - the Ascari AKZ1 takes to the track. Warning: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising 'Top Gear' and provided BBC is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising or other commercial uses, requires the prior written approval of the BBC. BBC

Een terugkerend onderdeel in Top Gear zijn de Challenges waarbij de presentatoren een tweedehands auto kopen om daarmee allerlei uitdagingen aan te gaan.

De aflevering van vanavond is helemaal gewijd aan een Challenge. De mannen van Top Gear moeten ieder voor 1.500 Britse ponden een auto kopen om daarmee dwars door Botswana naar de grens met Namibië te crossen. Daarvoor moeten ze zich eerst een weg banen door ’s werelds grootste zoutvlakte, de Magkadikadi. Als ze daar doorheen zijn, als eerste met een auto ooit, wacht ze nog de Kalahariwoestijn en een wildpark.

Dit doen ze in auto’s die hier oorspronkelijk niet voor gemaakt zijn. Doel is om te bewijzen dat mensen die in de bewoonde wereld een SUV kopen gek zijn. Uiteraard kiest Jeremy Clarkson een totaal onpraktisch voortuig, denkt James May dat hij de meest verstandige keuze heeft gemaakt en weet Richard Hammond te verrassen. De reis is een uitputtingsslag waarbij de auto’s en chauffeurs het zwaar te verduren krijgen. Uiteindelijk is de barre tocht een eerbetoon aan inventiviteit, de liefde tussen mens en machine en de schoonheid van het Afrikaanse landschap.

Yassine Salihine

    • Yassine Salihine