Barre tocht door Afrika

Een terugkerend onderdeel in Top Gear zijn de Challenges waarbij de presentatoren een tweedehands auto kopen om daarmee allerlei uitdagingen aan te gaan.

De aflevering van vanavond is helemaal gewijd aan een Challenge. De mannen van Top Gear moeten ieder voor 1.500 Britse ponden een auto kopen om daarmee dwars door Botswana naar de grens met Namibië te crossen. Daarvoor moeten ze zich eerst een weg banen door ’s werelds grootste zoutvlakte, de Magkadikadi. Als ze daar doorheen zijn, als eerste met een auto ooit, wacht ze nog de Kalahariwoestijn en een wildpark.

Dit doen ze in auto’s die hier oorspronkelijk niet voor gemaakt zijn. Doel is om te bewijzen dat mensen die in de bewoonde wereld een SUV kopen gek zijn. Uiteraard kiest Jeremy Clarkson een totaal onpraktisch voortuig, denkt James May dat hij de meest verstandige keuze heeft gemaakt en weet Richard Hammond te verrassen. De reis is een uitputtingsslag waarbij de auto’s en chauffeurs het zwaar te verduren krijgen. Uiteindelijk is de barre tocht een eerbetoon aan inventiviteit, de liefde tussen mens en machine en de schoonheid van het Afrikaanse landschap.

Yassine Salihine