Bank mag niet langer in clustermunitie investeren

Het kabinet komt toch met een verbod op investeringen in clustermunitie. Dat schreef minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gisteren in een brief aan de Eerste Kamer. Tot nu toe vond het kabinet het voldoende als financiële instellingen af zouden spreken om geen geld meer te steken in clustermunitie. Na de Tweede Kamer nam echter ook de Eerste Kamer een motie aan waarin de regering werd opgeroepen te komen met een expliciet verbod. De Jager stelt in zijn brief dat clustermunitie „onaanvaardbaar humanitair leed” veroorzaakt. Rond de jaarwisseling moet er een nadere uitwerking van het verbod zijn. Clustermunitie bestaat uit granaten die uiteenvallen in honderden kleine bommen. Veel van de munitie gaat niet af, zodat lang na een oorlog nog mensen gewond raken of om het leven komen. Vooral kinderen worden het slachtoffer. (Novum)