13-jarige schittert in Eftelingmusical

Droomvlucht, door Joop van den Ende Theaterproducties. Gezien: 9/10 in Eftelingtheater, Kaatsheuvel. Inl. musicals.nl ***

Een meisje van elf logeert bij oma – en de rollen zijn omgedraaid. Oma wil haar kleinkind nog steeds in elfjes laten geloven, maar het meisje vindt dat ze daar te groot voor is geworden. Ze gelooft nu in Justin Bieber, niet meer in een elfenrijk. Zo begint Droomvlucht, de nieuwe musical die de komende maanden in het ruim bemeten theater van pretpark De Efteling staat. En hoe oma en kleindochter ten slotte toch op één lijn komen, wordt verteld in een vindingrijk scenario van Pieter van de Waterbeemd – met sprookjesachtige taferelen vol lieflijke elfen en trappeldansende trollen. Droomvlucht knipoogt naar allerlei fantasmagorische voorbeelden, maar blijft in de fleurige regie van Jasper Verheugd origineel genoeg. Met twinkelende lichtjes, soepel schuivende decorwisselingen en effectvolle projecties. Bovendien worden volwassen toeschouwers vermaakt met een trollenkoning die geen contact met vreemde culturen wenst (‘geen gekwebbel met een kopje thee’) en een wankelmoedige trol die zijn monoloog begint met: „Een trol te zijn of geen trol te zijn, dat is de vraag.” Ietwat woordrijk wordt de musical daardoor wel. De charmante muziek van de Duitse musicalcomponist Martin Lingnau werd in Bratislava op de band gezet door een zestigkoppig symfonieorkest. Doris Baaten is een ideale leuke oma en Jorge Verkroost, Steve Beirnaert en Danny Houtkooper spelen de knoestig ogende trollen met veel flair. De hoofdrol werd tijdens de première verbluffend vaardig gespeeld door Vajèn van den Bosch (13). Ze deelt de rol met drie leeftijdgenoten. En als die alle drie even goed zijn als zij, heeft de Efteling er een mooie attractie bij.

    • Henk van Gelder