Zie je de clown of de persoon?

Clowns Deze serie zal te zien zijn tijdens de exopsitie: 'andere kant van het portret' van Isabel Nabuurs van 14 t/m 16 oktober in Atelier Open, Keizersgracht 429 te Amsterdam Foto: Isabel Nabuurs Isabel Nabuurs

Voor sommigen zijn ze een nachtmerrie. Voor anderen dé verrassing op het kinderfeestje van hun zoontje. Clowns. Maar wie schuilen er eigenlijk achter die felle kleuren en dikke laag schmink? Fotograaf Isabel Nabuurs maakte een zestal foto’s van clowns, waarvan vijf hier te zien, om erachter te komen of je door de make-up heen kijkt.

Nabuurs stelt bij haar werk de vraag: zie je de clown of de persoon? „Ik heb de clowns gevraagd zo neutraal mogelijk te kijken, zonder emoties”, zegt de fotograaf. „Dat pakt bij iedere clown anders uit, waardoor je toch naar de persoon zelf gaat kijken. Je wilt weten wie die persoon is.” En wie zijn het dan? Nabuurs vertelt over twee van hen.

Clown Fransie (de kleine foto, linksboven) was de stand-in van Kokki, van Peppi en Kokki. En clown Berry Merlin (de grote foto) heeft een speciale show gemaakt voor dove kinderen. „Het was voor hem een uitdaging om gebarentaal en een goocheltruc te combineren”, zegt Nabuurs. „Het maakt hem wel extra bijzonder.”

Deze fotoserie is onderdeel van de solo-expositie Andere Kant van het Portret van Nabuurs. Op 14, 15 en 16 oktober te zien in Atelier Open in Amsterdam. Daar hangt ook de zesde clown. Clown Gringo. Hij was aan het assisteren toen de Britse komiek Tommy Cooper overleed tijdens zijn show.

De serie hoort ook bij het project Feest van nrc.next en fotobureau Hollandse Hoogte, in aanloop naar de Dag van de Fotografie op 21 oktober in Amsterdam (waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn). Fotografen kregen het thema ‘feest’ om zelf mee aan de slag te gaan: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij wel niet en is het niet elke dag feest?

Lees meer over de Dag van de Fotografie op dedagvandefotografie.nl