Wij helpen de cheetahs in hun strijd tegen de hippo’s

Marcia Luyten zet drie reacties op de scepsis van de kiezer ten opzichte van ontwikkelingssamenwerking uiteen (Opinie, 1 oktober). Maar de 1%CLUB is geen reactie vanuit scepsis, maar een antwoord van de nieuwe generatie die wil meedoen, de involve me-generatie. Hiermee geven we gehoor aan de Ghanese econoom Ayittey die oproept tot het investeren in de lokale „cheetahs” die het opnemen tegen de „hippo’s”. Cheetahs zijn snel voortbewegende, ondernemende leiders die Afrika weer aan het heropbouwen zijn. De 1%CLUB is het grootste crowdfunding platform van Nederland dat slimme ideeën van cheetahs koppelt aan mensen, geld en kennis wereldwijd. Met meer dan 500.000 euro zijn ruim 200 projecten van start gegaan in 62 landen.

De expertise uit onze community van meer dan 25.000 wordt gekoppeld aan cheetahs wereldwijd. Geen sceptische donateurs maar hoogopgeleide professionals die hun kennis en expertise daar willen inzetten waar deze het meest nodig is.

Lokale changemakers worden zo gesterkt met expertise en middelen die passen bij hun uitdagingen. Hiermee zijn ze een goede aanvulling op de enige oplossing die Luyten aandraagt: „het smeden van een internationale gemeenschap om de Ethiopische overheid onder druk te zetten om aan landbouwontwikkeling te doen.” Het zijn deze cheetahs die, als ze de juiste data in handen hebben, de experts moeten worden die hun eigen gesloten systeem gaan openbreken. Wij zien het dagelijks gebeuren. Het mooie van deze open systemen is: je kunt gewoon meekijken. Of nog beter: meedoen.

Anna Chojnacka

Oprichter 1%CLUB

    • Anna Chojnacka Oprichter 1%Club