Vrouwen maken winst. Die hebben geen last van dierlijke driften

Het is wenselijk, al te wenselijk om te zeggen dat vrouwen beter zijn dan mannen. Een enkele vrouw durft wel eens het omgekeerde te beweren. Dan zwijgen de mannen: ‘Je hebt het mij niet horen zeggen.’

Dus een onderzoek dat bewijst dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen, werd met hoffelijke instemming ontvangen in het gezelschap van hoofdzakelijk mannen in pakken, waar ik deze week tussen zat. Er waren veel nog fungerende of gewezen bankiers, vaak in boetvaardig grijs. Ik ontdekte nog slechts een enkele onverbeterlijke krijtstreep. Bankiers willen meer vrouwen erbij, best wel, altijd al gewild. Na hun vertrek moeten er zeker vrouwen komen, zo veel mogelijk.

Op het beeldscherm presenteerde professor Irene van Staveren, met de fascinerende leeropdracht Pluralist Development Economics in Rotterdam, de bezwaren tegen het mannelijk geslacht. Het stofje testosteron, waar wij mannen zo veel last van hebben, zet aan tot het nemen van risico’s bij financiële transacties. Uit metingen van wangslijm op de beursvloer bleek: hoe hoger het testosteron, des te hoger de winst. Dat is mooi, zou je zeggen, we kunnen niet genoeg rendement hebben, zeker nu. Maar de vele jaren van superwinsten en bonussen van banken zijn ontaard in een kolossale kladderadatsch, waar we nog steeds niet van af zijn. Vandaar dat onze superpolderaar, CDA-prominent en voormalig topman van die benijdenswaardige Rabobank, Herman Wijffels, met een aantal anderen een Laboratorium voor Sustainable Finance heeft opgericht, dat deze maandagavondbijeenkomst in het Academiegebouw van de universiteit van Utrecht had georganiseerd. Het hele financiële stelsel opnieuw, de onderste steen boven.

Het gekke is dat die testosteronwinsten minder rendabel zijn dan het oestrogeenrendement. Want uit een ander onderzoek zou blijken dat vrouwelijke fondsmanagers dankzij hun terughoudendheid voor de crisis wel 65 procent beter resultaat haalden dan gemiddeld en twee maal zo weinig verlies tijdens. Mannen zijn te overtuigd van zichzelf, willen het altijd beter doen dan de markt en verliezen dan.

Waar dienen mannen in pakken dan nog voor? Waarom niet uitsluitend nog financieel advies van vrouwen aannemen?

Een enkele bankier protesteerde: hij betwistte niet dat vrouwen beter zijn, maar zei dat ook mannen hadden gewaarschuwd dat er „gekke dingen aan de hand waren en daar gebeurde dan niets mee”.

Velen herhaalden toch de conclusie: meer diversiteit.

Daar gaan we dan ook heel veel aan verdienen.

Het panellid Piero Overmars was een dapper soldaat in de seksestrijd: „Verdubbelen van de diversiteit doet meer dan het halveren van de bonussen.” Hij kan erover meepraten want hij was topman bij de ABN Amro – waar toen veel te weinig vrouwen waren – maar nu is hij president van Nijenrode, waar veel vrouwen studeren.

Misschien is de vrouw wel de dea ex machina waar bondskanselier Merkel en president Sarkozy binnen een maand mee zullen komen: bij zulke rendementen moet je alleen nog vrouwen aannemen bij de bank en op de beursvloer. Dan zijn we gauw van onze schulden af.

Deze redeneringen passen in de tijdgeest. Nu de zogenoemde rationele mens als basis van de economische wetenschap onderuit is gegaan, worden de dierlijke instincten voorwerp van onderzoek, wat Keynes de animal spirits noemde. Vrouwen schijnen daar minder last van te hebben.

Weg met de modellen. Economie wordt psychologie. We hoorden van hoogleraar Esther-Mirjam Sent over klanten die niets uitzoeken en zich blindelings in de afgrond storten. Ik ken mensen die geld gingen leasen om in aandelen te beleggen. Wie dat doet, is nu voorwerp van studie.

Een student, uiteraard weer van het verkeerde geslacht, bekende dat niemand bij zijn studie economie zich ook maar iets van het „vakje” ethiek aantrekt: „We zijn wel goeie jongens en zo, hoor”, voegde hij eraan toe.

Die pernicieuze bonussen, daar moet een eind aan komen maar bankiers zijn onverbeterlijk. Een meerderheid van de aanwezigen zou zich zo opnieuw in een IJslands avontuur storten. Ze staken de vinger op toen hun werd gevraagd of ze de Deutsche Bank zouden willen overnemen als die kans zich voordeed. Heb berouw, neem een vrouw. Gelukkig dat de leiding van het IMF en van het machtigste land van de EU in handen is van vrouwen. Zij zorgen voor de wederopstanding van het Westen.