Voor de liefde moest papa uit de kast komen en sterven

scene uit de film Beginners (2010) FOTO: Wild Bunch
scene uit de film Beginners (2010) FOTO: Wild Bunch

Beginners. Regie: Mike Mills. Met: Ewan McGregor, Christopher Plummer. In: 16 bioscopen. ****

In de liefde zijn we allemaal beginners natuurlijk. Elke keer weer. Daarom kijken we ook zo graag naar romantische films. Of ze nu komisch zijn, of tragisch, of een beetje ongewoon, zoals het semi-autobiografische Beginners van Mike Mills (1966), over een vader en een zoon die er allebei hun hele leven op hebben moeten wachten om voor de eerste keer verliefd te worden. Maar nu echt dus.

Zoon Oliver (McGregor) hoeft daar niet zo lang over te doen als zijn vader (een lekker geaffecteerde Plummer). Maar daarvoor moest zijn vader wel eerst op hoge leeftijd totaal onverwacht uit de kast komen, vervolgens sterven, Oliver in een depressie achterlaten, waardoor die in zijn wanhoop zelfs met zijn jack russell gaat praten, om dan alsnog het meisje van zijn dromen tegen te komen.

Voor wie de vorige film van Mills zag – Thumbsucker (2005) over een adolescente duimzuiger – klinkt de plot van Beginners nog tamelijk normaal. Maar Mills behoort samen met zijn echtgenote Miranda July (van wie The Future nog in enkele bioscopen draait) tot de nieuwe generatie ‘quirky’ regisseurs. Zij kunnen zelfs het meest saaie en alledaagse een beetje maf en raar laten lijken.

Tijd heelt alle wonden, wil Beginners zeggen. Het zijn zo van die lompe conclusies die weer helemaal subtiel en nieuw kunnen klinken in de handen van filmmakers die zichzelf met de eerlijke zelfspot onder handen durven nemen. Dat maakt Beginners vooral zo fijn om naar te kijken: de film daagt je nergens echt uit, hij is naïef en liefdevol. De wereld is niet heel erg groot voor Mike Mills. Maar dat maakt zijn zachtaardige humoristische kijk op die alledaagsheid er niet minder aanzienlijk op.

Dana Linssen