Voetbalvrienden niet vervolgd voor poging tot doodslag politieagent

De voetbalvrienden van Michael Koomen, die in mei werd doodgeschoten door een politieagent, worden niet vervolgd wegens poging tot doodslag. Dit heeft het OM vanochtend bevestigd. De strafzitting tegen Nick Koomen (28) en D. vindt 28 oktober plaats. Bij het incident op de Spiegelgracht schoot de agent vier keer en doodde hij Michael Koomen, de broer van Nick.

Agent schoot uit zelfverdediging

De agent verklaarde daarna dat hij doodsangsten had uitgestaan en had geschoten om zich te verdedigen. Michael (31 jaar, jurist) wilde een ruzie tussen zijn voetbalvrienden en de agent sussen.

Het incident kreeg grote media-aandacht omdat het van begin tot eind bleek te zijn vastgelegd door bewakingscamera’s van een diamantair. Het Openbaar Ministerie, advocaten en rechters hebben de beelden gezien, net als NRC Handelsblad. De groep jongens vierde in Amsterdam dat ze die middag kampioen waren geworden met hun amateurvoetbalelftal.

De agent verklaarde tegenover de Rijksrecherche dat hij in doodsnood verkeerde omdat hij werd belaagd door een groep agressieve jongens. Hij had twee van hen aangehouden wegens openbare dronkenschap en vervolgens zou de groep zich tegen de agent hebben gekeerd. Daarom schoot hij vier keer, zei hij. Aan de verklaring van een agent hecht de rechter, volgens de wet, meer waarde dan aan die van een burger.

OM heeft standpunt gewijzigd

De agent legde die verklaring af voordat hij wist dat het incident (dat nog geen vier minuten duurde) gefilmd was. Nadat de rechtbank en later het hof de beelden zagen, zeiden zij al dat er geen sprake was van poging tot doodslag door de jongens. Het Openbaar Ministerie bleef echter bij die verdenking.

“We hebben ons standpunt gewijzigd”, zegt een woordvoerder van het OM nu.

Koomen en D. worden alleen nog vervolgd voor openlijke geweldpleging, een minder zwaar delict. In juli deden de ouders van Nick en Michael aangifte tegen de agent wegens moord op hun zoon, en wegens het afleggen van een valse verklaring over Nick. Het wordt in november pas duidelijk of het OM ook de agent gaat vervolgen. De Rijksrecherche, die altijd schietincidenten door agenten onderzoekt, heeft de zaak nog in onderzoek.

Lees een achtergrondartikel vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.