Utrecht krijgt landelijk centrum voor kinderoncologie

Utrecht krijgt een kliniek waar toponderzoek wordt gedaan naar kanker bij kinderen. Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) gaat in 2015 open.

Alle zeshonderd kinderen met kanker in Nederland zullen straks op dit ene topinstituut aangewezen zijn voor de beste zorg. Nu is de kinderoncologie nog over zeven zorginstellingen in heel het land verspreid. Zowel behandelaars als ouders verwachten dat de concentratie van deskundigheid de kwaliteit van de zorg verbetert.

Eerst zag het er naar uit dat het nieuwe nationale kinderkanker centrum in Amsterdam, bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, zou komen. Maar dat ziekenhuis kon niet de noodzakelijke ondersteuning voor kindergeneeskundige zorg bieden, zoals kinderlongartsen en kindernierartsen.

Het Wilhemina Kinderziekenhuis in Utrecht, onderdeel van het UMC Utrecht, heeft die expertise wel. Daarom wordt het nieuwe kinderkanker centrum daarnaast gebouwd, voor 225 miljoen euro. Banken zullen dat bedrag moeten lenen. Zorgverzekeraars zullen er zorg inkopen en dan ook vergoeden aan patiënten.

Het centrum zal 1000 banen aan zorgverleners verschaffen, van medisch specialisten tot verpleegkundigen. Personeel dat nu verspreid over Nederland kinderen met kanker verzorgt, moet straks reizen of verhuizen voor werk.

Het nieuwe centrum wil samenwerken met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dat ziekenhuis wil in Utrecht ook een tweede vestiging voor volwassenen openen. Begin oktober werd bekend dat de twee ziekenhuizen met elkaar willen fuseren.

    • David Haakman