Twaalf jaar geëist tegen Italiaanse renner Ricco

De wielrenner kan mogelijk ook een gevangenisstraf krijgen.

Het Italiaans olympisch comité heeft twaalf jaar schorsing geëist tegen de Italiaanse renner Riccardo Ricco. De 28-jarige Ricco zou in februari een illegale bloedtransfusie hebben ondergaan. Eerder zat hij al een schorsing van twintig maanden uit wegens doping. Het Italiaanse antidopingtribunaal moet zich uitspreken over een straf voor Ricco, die begin dit jaar door zijn Nederlandse werkgever Vacansoleil op staande voet werd ontslagen.

Ook hangt hem een celstraf boven het hoofd. Justitie in Modena is bezig met een strafrechtelijk onderzoek. Ricco werd in februari met hoge koorts opgenomen in een Italiaans ziekenhuis. Hij zou zijn gezondheid in gevaar hebben gebracht door bij zichzelf een bloedtransfusie toe te passen. De Italiaan bleef lange tijd ontkennen, maar zou deze week volgens persbureau ANSA hebben toegegeven. (Novum, AP)