Teleurstelling na amnestie Birma

De Birmese oppositie is teleurgesteld over het kleine aantal politieke gevangenen dat het regime tot nu toe heeft vrijgelaten. Gisteren kregen ruim 200 dissidenten amnestie, maar zo’n 1.700 zitten nog vast.

Bo Kyi van de in Thailand gevestigde Associatie voor Bijstand aan Politieke Gevangenen (AAPP) zei vanmiddag dat er vandaag geen nieuwe politieke vrijlatingen zijn geweest. Zijn organisatie stelt het aantal vrijgelaten gewetensgevangenen op 207. „Het is nog niet genoeg, het is maar een klein aantal. We zijn nog niet tevreden.”

Ook de Nationale Liga voor Democratie, de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, is teleurgesteld over het lage aantal vrijlatingen. „Er zijn nog steeds een heleboel gevangenen van wie wij en het volk verwachtten dat ze zouden vrij komen. We voelen ons gefrustreerd”, zei woordvoerder Nyan Win tegen persbureau AFP.

De vrijlating van dissidenten is een nieuwe stap van het regime, dat bereid lijkt enige democratische hervormingen door te voeren. Dat onder de 6.359 gedetineerden die vrij komen zo weinig politieke gevangenen zijn, tempert het optimisme zowel bij de oppositie als in het Westen. Woordvoerders van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Europese Unie gaven aan dat meer vrijlatingen nodig zijn. Verlichting van de economische sancties tegen het geïsoleerde land is nog niet aan de orde.

Onder de prominente dissidenten die nog vastzitten bevindt zich Min Ko Naing, een studentenleider die in 1988 demonstreerde tegen het militaire regime. Hij werd in 2007 voor de derde keer gearresteerd en veroordeeld tot 65 jaar cel. Ook zijn medestander Ko Ko Gyi kwam niet vrij.