Sterrenparade

cd jazzTony Bennett: Duets II ***

Toen Tony Bennett tachtig werd nam hij duetten op met artiesten als Barbra Streisand, George Michael, Sting en Stevie Wonder. Precies zoals Sinatra ooit deed, met als groot verschil dat Bennett de sterren opzocht. Dezelfde producer, Phil Ramone, zat aan de knoppen.

Nu is de charismatische vocalist, die sinds 1950 albums maakt en zalen over de hele wereld met jazzklassiekers toezingt, 85. Dus is er deel 2, met opnieuw een sterrenparade en een stralend hoffelijke gastheer. De gerijpte stem van Tony Bennett is gekoppeld aan de inmiddels schelle soul van Aretha Franklin, de zoetgevooisde Faith Hill of nog grofkorreliger: Willie Nelson. In een amicale ‘jongens onder elkaar’ sfeer zingt hij met John Mayer of vleit hij zich met Natalie Cole in de strijkers.

Maar alles op dit album is natuurlijk gaan draaien om ‘Body & Soul’ met de betreurenswaardige Amy Winehouse. Haar laatste liedje werd bitterzoet mooi, maar het was niet de mooiste stemcombinatie. „That’s why this chick is a tramp”, zingt een brutale Lady Gaga. Haar hier verfrissende theatraliteit en een onverwacht sterke jazztiming maakt dit het opvallendste duet.

Amanda Kuyper