Spelen dat je kust, niet echt kussen natuurlijk

De zoon van de sterkste man van Nederland spelen. Dat kan op het Cinekid Film en Televisie Festival, waar filmmaker Mark de Cloe acteerlessen geeft.

Zelfs als je de zoon bent van de sterkste man van Nederland – zoals de film heet van Mark de Cloe, die te zien is op het kinderfilmfestival Cinekid – dan zijn er nog wel eens dingen die je niet durft. Zoals een meisje kussen. En dat is nou precies wat je van regisseur Mark de Cloe kunt leren tijdens de les Masterclass Acteren die hij geeft op het Cinekid Film en Televisie Festival. Niet echt kussen natuurlijk. Maar hoe je spéélt dat je kust. Want iets spelen, dat kan op heel veel verschillende manieren, vertelt hij aan de telefoon.

De Sterkste man van Nederland gaat over de twaalfjarige Luuk die op zoek gaat naar zijn vader. Zijn moeder wil hem niet vertellen wie het is. En Luuk denkt dat het de sterkste man van Nederland is. En dat hij net zoals hij wel rood haar moet hebben. Tijdens zijn zoektocht wordt hij geholpen door zijn beste vriendin Minke, die heel veel dingen beter weet dan hij. Zoals: hoe je moet kussen. Hoofdrolspeler Bas van Prooijen vond dat eerst best wel eng, vertelt Mark de Cloe. „Dus heb ik hem uitgelegd dat je dat op heel veel verschillende manieren kunt doen: stoer, verlegen, of alsof je zo snel mogelijk de kamer weer uit wilt.”

Mark de Cloe geeft vaak acteerles aan kinderen. „Kinderen durven heel veel te spelen. Dat ze verdrietig zijn. Of kwaad. Grote emoties. Vaak vinden ze het moeilijkste iets kleins te spelen. Maar het leuke is dat je al die dingen juist op zoveel manieren kunt spelen. Daar zijn heel veel oefeningetjes voor. Bas durfde bijvoorbeeld Yenthe Dirks, die Minke speelt, bijna niet aan te kijken. Dus heb ik ze wel een half uur door een kamer laten lopen terwijl ze elkaar niet uit het oog mochten verliezen.”

Verlegen zijn is niet erg: „Als je verlegen bent, wil dat niet zeggen dat je niet kunt spelen. Heel veel acteurs zijn verlegen. En als ze dan het toneel op stappen, gaat er een knop om. Toneelspelen is eigenlijk net als gewoon spelen. Je moet je in ieder geval niet door je verlegenheid laten afschrikken.”

Na De sterkste man van Nederland, maakte Mark de Cloe een kort filmpje met zijn eigen kinderen. Het kind is de vader van de man, heet het. Daarin zitten zijn twee zoontjes op een bankje in het park te praten over de meisjes die ze leuk vinden. „Het was eigenlijk meer een documentaire”, zegt Mark de Cloe. „Ik heb ze niet verteld wat ze moesten zeggen. Ik zei: ‘Ga maar vertellen over meisjes’. En dat deden ze. Sommige dingen moesten we een paar keer opnemen. Maar ik hoefde ze niet echt te regisseren.”

Dana Linssen

Masterclass Acteren Mark de Cloe, 17 oktober, 15.30 uur Cinekid Medialab. Zie voor meer informatie: www.cinekid.nl

    • Dana Linssen