Sluiting dreigt voor Tropenmuseum

De bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking dreigen de doodsteek voor het Tropenmuseum te worden.

Het Tropenmuseum in Amsterdam dreigt zijn deuren te moeten sluiten. Het kabinet heeft besloten om eind volgend jaar te stoppen met de subsidie van 20 miljoen euro aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar ook het Tropentheater en een bibliotheek toe behoren. Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken, CDA) zei gisteren in Eenvandaag dat de belangrijkste reden is dat het kabinet fors moet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Knapen: „Het Tropenmuseum wordt voor het overgrote deel betaald uit ontwikkelingsgelden.”

Jan Donner, voorzitter van de raad van bestuur van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, is ontzet over het besluit. Hij gaat het besluit van Knapen juridisch aanvechten.

Volgens de staatssecretaris hoeft het stopzetten van de subsidie niet te leiden tot sluiting van het instituut, dat een begroting heeft van 50 miljoen euro. Hij stelt bijvoorbeeld samenwerking met het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Volkenkundig Museum in Leiden voor. Hij zegt ook graag met het instituut mee te willen denken over de toekomst. De eerste gesprekken daarover vinden vandaag plaats. (NRC)