Slowaaks parlement stemt alsnog in met uitbreiding noodfonds

Members of the Slovak Parliament vote on the euro zone rescue fund in Bratislava, October 13, 2011. Slovakia's parliament ratified a plan to bolster the euro zone's EFSF rescue fund on Thursday, completing the approval process as the last member of the common currency area. REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA - Tags: POLITICS BUSINESS) Het Slowaakse parlement stemt over het Europese noodfonds. Foto Reuters / Petr Josek

In Slowakije heeft het parlement alsnog ingestemd met de uitbreiding van het Europese noodfonds. Gisteren sloot de oppositie een akkoord om het voorstel goed te keuren.

Met de goedkeuring kan het fonds taken overnemen van de Europese Centrale Bank, zoals het opkopen van staatsobligaties van Europese probleemlanden, en wordt de slagkracht van het fonds vergroot tot 750 miljard euro.

Dinsdagavond stemde het Slowaakse parlement nog tegen de uitbreiding. Als gevolg hiervan viel de centrumrechtse regering van premier Iveta Radicova. Hoewel de linkse oppositie niet tegen de uitbreiding was, was het doel om de regering te laten vallen. Oppositieleider Robert Fico gaf meteen aan dat hij bereid was opnieuw te praten over het EFSF.

In maart zullen in Slowakije nieuwe verkiezingen worden gehouden.

‘Verruimde EFSF-kas is al snel weer leeg’

Onze redacteur Melle Garschagen vandaag in een analyse in NRC Handelsblad:

“Een rekensom laat zien dat de 440 miljard euro die het EFSF kan uitlenen snel op kan zijn als de crisis nóg een dramatische wending neemt. Het noodfonds draagt 17,7 miljard euro bij aan de noodsteun aan Ierland en leent 26 miljard aan Portugal. De eerste Griekse redding komt niet voor rekening van het EFSF, want die vond plaats vóór de oprichting van het noodfonds. Maar het EFSF zal wel fors moeten bijdragen aan de tweede redding van Griekenland. Volgens de afspraken die Europese leiders maakten op 21 juli krijgt Griekenland een tweede lening van 109 miljard euro. Het EFSF zal worden ingezet om het Europese deel te financieren. Dat komt neer op 72 miljard euro, als het IMF eenderde bekostigt en het EFSF tweederde voor haar rekening neemt. Als die verplichtingen worden meegerekend heeft het EFSF nog circa 325 miljard te besteden.”

    • Marije Willems