Shell en Qatar Petroleum in raffinaderij in China

Shell gaat samen met PetroChina en Qatar Petroleum een omvangrijk petrochemisch en raffinageproject bouwen in de Zuid-Chinese havenplaats Taizhou, vierhonderd kilometer ten zuiden van Shanghai. Met de plaatselijke autoriteiten is eerder deze week het bouwcontract getekend, aldus een woordvoerder van PetroChina in Peking. Met het project is een bedrag van 12,8 miljard dollar (9,3 miljard euro) gemoeid.

De drie oliemaatschappijen gaan in de vorm van een joint venture geïmporteerde olie omzetten in petrochemische producten, zoals ethyleen. Daarnaast zal op het complex een raffinaderij verrijzen met een capaciteit om dagelijks 400.000 vaten met olie te verwerken tot brandstofproducten. Taizhou ligt in de provincie Zhejiang, een van de rijkste provincies van China.

In de joint venture leidt PetroChina met 51 procent van de aandelen. Dat is in China een gebruikelijke werkwijze in samenwerkingsverbanden met internationale ondernemingen. Shell en Qatar Petroleum krijgen elk een belang van 24,5 procent in het project. Zonder PetroChina zouden Shell en Qatar geen toestemming hebben gekregen van de autoriteiten in Taizhou en Peking.

De hoogste Chinese planners, de Nationale Hervormings- en Ontwikkelingscommissie in Peking, moet nog wel definitieve goedkeuring geven. Volgens het Chinese persbureau Xinhua is dat een kwestie van tijd, omdat zowel Shell als Qatar worden beschouwd als stabiele partners.

Sinds de opstanden in de Arabische wereld zijn de economische autoriteiten terughoudender geworden in goedkeuren van joint ventures tussen Chinese en Arabiscje bedrijven. Maar het kleine schiereiland Qatar – een van de rijkste landen ter wereld en een van de meer verlichte emiraten in de Golfregio – wordt gezien als een betrouwbare leverancier van olie en gas.

Voor Shell is de samenwerking met PetroChina, de grootste olie- en gasonderneming van Azie, van cruciaal belang om toegang te krijgen tot China. Met PetroChina worden ook olie- en gaswinningsprojecten opgezet in de Chinese provincies Sichuan en Xinjiang. Shell en Qatar werken ook nauw samen in gasprojecten in Qatar.

Taizhou (5,9 miljoen inwoners) kwam in China vorig jaar in het nieuws doordat veertig partijfunctionarissen en stadsbestuurders werden gearresteerd op verdenking van het afromen van belastingopbrengsten in de vastgoedsector.