Saab ontvangt eerste betaling overbruggingskrediet

De Saab-fabriek in Trollhaettan, ten noorden van Gotenburg. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Het noodlijdende autobedrijf Saab heeft een eerste betaling ontvangen van het Chinese bedrijf Youngman. Dat hebben beide bedrijven bevestigd, meldt persbureau Dow Jones. Het bedrag dat is overgemaakt is onderdeel van een toegezegd overbruggingskrediet van 70 miljoen euro in ruil voor technologische licenties. Verdere betalingen volgen later deze week.

Het geld moet Saab door het reorganisatieproces helpen. Volgens beide bedrijven wordt er vooruitgang geboekt met die reorganisatie. Het aandeel van Saab opende vandaag na de bekendmaking 28,7 procent hoger.

Chinese investeerders wachten op goedkeuring

Door de financiële problemen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Een verzoek tot uitstel van betaling werd door de rechter afgewezen, maar in hoger beroep toch toegekend. Youngman wil samen met een ander Chinees bedrijf investeren in Saab, maar de bedrijven wachten al maanden op goedkeuring van de Chinese autoriteiten.

    • Lex Boon