Rooney voor drie EK-duels geschorst - klap voor nationaal elftal

Caption: (FILES) A picture taken on October 7, 2011 shows referee showing a red card to England's Wayne Rooney (C) during the Euro 2012 group G qualifying football match Montenegro vs England in Podgorica. Rooney was on October 13, 2011 banned for three matches by UEFA for his red card against Montenegro, a decision which will rule him out of the group stages of Euro 2012. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN De Engels spits Wayne Rooney krijgt rood voor de overtreding op Miodrag Dzudovic van Montenegro, 7 oktober 2011. Foto AFP / Hrvoje Polan

De Engelse spits Wayne Rooney is voor drie wedstrijden van het nationale elftal geschorst. Hierdoor mist hij de poulewedstrijden van het Europees Kampioenschap volgend jaar.

Dat meldt de BBC. Vorige week werd Rooney met rood het veld afgestuurd nadat hij tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro een verdediger had geschopt.

De overtreding tegen Miodrag Dzudovic:
http://youtu.be/7OwS2LpIn14

De Engelse bondscoach Fabio Capello haalde direct na de wedstrijd al stevig uit naar Rooney. De Italiaan liet weten dat de spits van Manchester United in de nationale ploeg voorlopig niet op een basisplaats hoeft te rekenen.

Tegenover de BBC laat Rooney weten “geschrokken en teleurgesteld” te zijn van de uitspraak en dat hij er alles aan gaat doen om samen met de Engelse voetbalbond FA in beroep te gaan tegen de uitspraak. Zij hebben drie dagen om dat te doen.

De schorsing van de spits is ook een klap voor de kansen van het nationale elftal op het kampioenschap, zegt sportredacteur Jaap Bloembergen.

“Rooney is veruit de beste Engels speler. Het is een klap voor de kansen van Engeland, die nu toch al minder favoriet is dan bijvoorbeeld een Nederland of Spanje. Maar als Engeland op de eerste of tweede plaats van de poule-wedstrijden eindigt dan kan Rooney natuurlijk gewoon weer meespelen.”

    • Hans Klis