Remake van 'Footloose' is wél een heuse dansfilm

scene uit de film Footloose (2011) FOTO: UPI
scene uit de film Footloose (2011) FOTO: UPI

Footloose

Regie: Craig Brewer. Met: Kenny Wormald, Julianne Hough, Dennis Quaid. In: 30 bioscopen. ***

Veel is hetzelfde gebleven in de remake van Footloose (1984), de dansfilm die van Kevin Bacon een ster maakte: de gele Volkswagen Kever van hoofdpersoon Ren, een aantal liedjes en natuurlijk de plot over een jongen uit de stad die terechtkomt in een gehucht en daar in opstand komt tegen de strikte wetten, die onder andere dansen verbieden. Toch is de remake beter, en dat gebeurt niet vaak in het huidige Hollywood.

Halverwege het origineel krijgen we even kort te horen dat de broer van hoofdrolspeelster Ariel is omgekomen bij een auto-ongeluk. De nieuwe film begint met dit tragische ongeluk. Door het daadwerkelijk te tonen, is veel beter te begrijpen wat voor enorme impact het heeft op een kleine, conservatieve gemeenschap. Zo wordt veel duidelijker waarom Ariels vader, een invloedrijke dominee, dansen verbiedt. Want dansen gaat meestal gepaard met alcoholinname, en dat leidt weer tot dodelijke ongelukken.

Regisseur Craig Brewer, die opgroeide in het zuiden van de VS, heeft een sterker gevoel voor de couleur locale van Bomont dan de oorspronkelijke regisseur Herbert Ross. Ook is het nu een heuse dansfilm, met hoofdrolspelers die echt goed kunnen dansen, in plaats van een film met wat magere dansscènes.

André Waardenburg